Makedonija: Komemoracija žrtvama

Makedonska vlada održala je danas komemorativnu sednicu povodom smrti 11 pripadnika makedonske mirovne misije u BiH.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.01.2008.

16:30

Default images

Na sednici je istaknuto da Makedonija nije doživela takav tragičan gubitak pripadnika snaga bezbednosti u skorijoj istoriji. Predsednik Branko Crvenkovski, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, izjavio je saučešće porodicama poginulih, ukazavši na tragičnost slučaja jer su vojnici poginuli u jednom danu, jednom trenutku, na pet minuta od kuće posle završene misije.

Sednici su prisustvovali i premijer Nikola Grujevski, komandant generalštaba general Miroslav Stojanovski, poglavar (nepriznate) Makedonske pravoslavne crkve patrijarh Stefan, članovi parlamenta, ministri, kao i članovi diplomatskog kora, prenela je nacionalna novinska agencija MIA. Ministar odbrane Lazar Elenovski poginule vojnike nazvaoje herojima koji su bili obdareni najvišim vrednostima čovečnosti, profesionalizma i patriotizma.

Vlada u Skoplju je proglasila sutrašnji dan, 15. januar, za Dan žalosti. Tog dana će biti i sahrana poginulih vojnika uz najviše vojne počasti.

Sahrani će sutra prisustvovati i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. On će sahrani prisustvovati i u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Posle udesa transportnog helikoptera Mi-17, koji je u subotu vraćao makedonske vojnike iz mirovne operacije u BiH, pronađena je crna kutija iz helikoptera, ali istraga još nije utvrdila tačne uzroke nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: