Pupovac: Istorijski trenutak

Milorad Pupovac ocenio da je istorijski trenutak to što je jednom Srbinu iz Hrvatske pripalo mesto potpredsednika Vlade Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

12:08

Default images

"Tačno je da je premijer Ivo Sanader meni ponudio mesto potpredsednika vlade, ali smo mi odlučili da predložimo Slobodana Uzelca. On će koordinirati one resore koji su važni za Srbe u Hrvatskoj, kao i novoformirano Ministarstvo za regionalni razvoj", objasnio je Pupovac.

"Pozitivna reakcija hrvatske javnosti i diplomata na najavu da ću ući u vladu naišla je kod mene na veliku radost, ali ću nastaviti pojačano da delujem iz parlamenta. Pored toga, moram okončati konsolidaciju institucija srpske manjine u Hrvatskoj jer ne želim da Srbi ostanu u jednoj vrsti geta", kazao je lider SDSS u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

"Stvarno je u pitanju istorijski trenutak jer je ovo prvi put od raspada bivše Jugoslavije i postojanja samostalne hrvatske države, da jedna srpska stranka potpisuje koalicioni sporazum sa najsnažnijom hrvatskom partijom i uđe u vladu. Za nas je to finale nečega na čemu smo radili i što je, prema našem mišljenju, dobro po Srbe u Hrvatskoj, za regionalnu stabilnost, ali i opštu toleranciju i prevazilaženje različitih ratnih trauma u toj zemlji", rekao je on.

Pupovac je ocenio da je bilo potrebno mnogo hrabrosti i političke dalekovidosti u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i od strane premijera Sanadera, kao i na srpskoj strani, još pre četiri godine kada je SDSS podržao vladu HDZ bez učešća na ministarskom nivou.

"Međutim, zato smo uspeli da rešimo mnoge probleme Srba u Hrvatskoj, na primer u vezi sa povratkom imovine, obnovom razorenih kuća, rešavanjem mnogih pitanja radnog prava, socijalne pomoći i slično. Srbi u Hrvatskoj su shvatili da svoje probleme mogu rešavati samo kroz saradnju, a ne konfrontaciju sa Hrvatima, a Hrvati su spoznali da su Srbi spremni da se legitimnim, političkim sredstima bore za svoja prava", naveo je on.

"Iako je HDZ hrišćansko-demokratsko-konzervativna stranka, a SDSS socijaldemokratska, levičarska stranka, uspeli smo da ideološke razlike stavimo po strani. Sanader i ja smo opredeljeni Evropljani i želimo razvijenu, evropsku Hrvatsku, u kojoj bi etnički odnosi između građana bili uzorni po region i Evropu. Mi ćemo u ovom mandatu zaključiti pregovore o pristupanju u EU i nadam se postati i punopravni član. Kao
srpski intelektualac i hrvatski patriota želim da dam svoj doprinos", zaključio je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: