Beograd: Novac Sigurnoj kući

Skupština Beograda poklonila oko dva miliona dinara Sigurnoj kući umesto organizacije proslave Nove godine po julijanskom kalendaru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

16:56

Default images

Tim povodom gradski čelnici posetili su žrtve i deci u Sigurnoj kući uručili novogodišnje poklone. Oni su obećali da će nastaviti da pomažu Sigurnu kuću, dok njeno funkcionisanje ne pređe u nadležnost države. Grad Beograd izdvojio je iz budžeta dva miliona i trista hiljada dinara za funkcionisanje Sigurne kuće.

Svesni da je smeštaj žena i dece izloženih porodičnom nasilju u kuću samo prvi korak, u Gradu već razmišljaju o tome kako da im pomognu posle povratka u svakodnevne životne tokove.

"Grad će se baviti ovim, ne samo sa aspektom smeštaja, već ćemo pokušati da pronađemo brza rešenja za smeštaj te dece i u škole i da im se omogući da što pre počnu da žive potpuno i kvalitetno, naravno, pokušavajući i kod onih koji nisu zaposlene da im pomognemo da im se pronađe radno mesto ili samozapošljavanje", kaže pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

U opštini Novi Beograd, koja finansijski već pomaže Sigurnu kuću, insitiraju na tome da država mora da preuzme brigu o žrtvama porodičnog nasilja, kaže predsednik te opštine Željko Ožegović.

"Mi smo tu da pomognemo i pružimo i moralnu podršku, ali i da zajednički iniciramo da se to na sistemski način reši i da Srbija stane u red zemalja koje su to već rešile", kaže Ožegović.

V.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić slaže se da o sigurnoj kući ne smeju da brinu samo nevladine organizacije, mediji ili lokalna samouprava.

On je obećao da će grad beograd nastaviti da finansira funkcionisanje Sigurne kuće, sve dok država ne preuzme na sebe brigu o tome.

"Dok to ne bude sistemski uređeno mi ćemo nastaviti da pomažemo funkcionisanje sigurnih kuća u smislu nevladinog sektora. To je još jedan primer kako građanske institucije reaguju bolje i brže od države i lokalne samouprave i rešavaju probleme koji postoje", kazao je Alimpić.

Gradski čelnici ukazali su i na potrebu pooštravanja zakonodavne i izvršne politike prema nasilnicima.

Iako postoje zakonski preduslovi da se na nasilje u porodici adekvatno odgovori i da se nasilnici kazne, njihova primena nije zadovoljavajuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: