Epidemija gripa tek počinje

U Srbiji je prošle nedelje kod skoro tri hiljade bolesnika konstatovan virus gripa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

16:44

Default images

Iako je obolelih za trećinu manji nego u poslednjoj nedelji decembra, epidemija gripa tek počinje. Očekuje se da će broj obolelih porasti za desetak dana, kada počne drugo polugodište u školama. Simptomi gripa, po kojima se ovo oboljenje razlikuje od respiratornih infekcija, jesu malaksalost, lomnost, bolovi u zglobovima, bol u grlu, suv kašalj i iznenadna temperatura.



Epidemije gripa nisu neobičajene i kod nas najčešće počinju u februaru.

"Nemamo zvanično informaciju da je počela epidemija, ali s obzirom da je na Torlaku izolovan prošle nedelje virus gripa, smatramo da su sve ove infekcije koje dolaze i koje po simptomima odgovaraju gripu, u stvari početak epidemije", rekao je Dejan Stevanović, specijalista opšte medicine.

Prava epidemija, prema procenama lekara, očekuje se kad se deca vrate u školske klupe.

"Trenutno je zastupljena više ta starija populacija, samim tim što su deca na raspustu. Imamo i na školskom uzrastu veći broj, veći broj nego inače, ali se javlja sad najviše radno sposobni deo stanovništva, koji je ipak u kolektivima. Ona starija je i preventirana vakcinacijom, koja je uspešno završena", rekao je on.

U borbi protiv virusa gripa, prevencija je najvažnija, pa zato u vreme epidemije treba izbegavati veće skupove.

Ukoliko se ipak razbolite, savet lekara je: pijte dosta tečnosti, unosite vitamin C i mirujte, a za one s temperaturom višom od 38 obavezna je poseta lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: