Beograd: Humanost umesto veselja

U Beogradu Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana bez koncerata po trgovima, ali uz vatromet i veselja po klubovima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

09:07

Default images

Za razliku od dočeka Srpske nove 2007, kada je sa platoa ispred Narodne skupštine Svetlana Ceca Ražnatović pozivala građane da glasaju za narodnjačku koaliciju, u Beogradu ove godine doček obeležen skromno - vatrometom kod hrama Svetog Save.

Vatrometom na Svetosavskom platou i prazničnim bdenjem u Spomen hramu Svetog Save, kao i po restoranima, klubovima i splavovima, uz dobru zabavu, u Beogradu je noćas dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.

Molepstvije, blagodarenje, u hramovnoj crkvi Svetog Save služio je vikarni episkop hvostanski Atanasije. Više hiljada, uglavnom mlađih Beograđana, okupilo se oko raskošno osvetljenog hrama Svetog Save i posmatralo vatromet, koji je pratila pucnjava petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Vatromet je bio ispaljen sa krova Narodne biblioteke Srbije, kao i sa samog hrama, koji je cele noći bio otvoren za razgledanje, molitvu i paljenje sveća.

Slavlju je prisustvovao i v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić, koji je izjavio da su gradske vlasti odlučile da, u skladu sa pravoslavljem, poklone danas oko dva miliona dinara Sigurnoj kući za žrtve porodičnog nasilja, umesto organizovanja koncerata na trgovima.

Restorani u boemskom delu Beograda, Skadarliji, gde gosti uživaju uz zvuke starogradskih melodija, bili su dobro posećeni, dok su mlađi provod potražili u klubovima gde su organizovane žive svirke.

U Urgentnom centru TV B92 rečeno je da je Nova godina prošla bez većih incidenata.

Kako su lekari rekli, na prijemno odeljenje uglavnom su dolazili mladi zbog povreda od petardi, ali i oni koji su bili u alkoholisanom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: