Buš: Iran je opasnost

Amerika i njeni prijatelji moraju da odgovore na opasnost koju po čitav svet predstavlja Iran, pre nego što bude kasno, poručio Džordž Buš.

Izvor: B92

Nedelja, 13.01.2008.

16:47

Default images

Američki predsednik Džordž Buš nastavio je svoju turneju po Bliskom istoku. U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju on je ponovio da Iran predstavlja opasnost za bezbednost ne samo svojih suseda i regiona, nego i celog sveta, i da SAD i njeni arapski saveznici moraju da se udruže i odgovore na tu opasnost pre nego što bude svuiše kasno.

Posle poseta Izraelu, palestinskoj teritoriji, Kuvajtu i Bahreinu, Džordž Buš završava svoju bliskoistočnu turneju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde je zatražio podršku za svoju kampanju protiv Irana, ali i za oživljavanje mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca.

On je otvoreno optužio režim u Iranu da finansijski podržava ekstremiste, podriva mirovni proces u Libanu, šalje oružje Talibanima, plaši svoje susede uznemiravajućom retorikom, prkosi Amerikancima i destabilizuje čitav region time što odbija inspekcije svojih nuklearnih postrojenja.

“Iran je glavni sponzor terorista u svetu. Postupci Irana ugrožavaju bezbednost u celom svetu. Zato su Sjedinjene Američke Države još više posvećene ojačavanju bezbednosti zajedno sa svojim prijateljima u Zalivu i oslanjamo se na prijatelje širom sveta da se zajedno suočimo sa ovom opasnošću pre nego što bude prekasno”, kaže Buš.

On je pozdravio razvoj demokratije na Bliskom istoku i rekao da SAD nemaju teritorijalne pretenzije, već da smatraju da ceo region može biti slobodan i stabilan samo ako se emstremisti marginalizuju.

Pre dolaska u Abu Dabi, Džordž Buš jutros je obišao američki petu flotu u pomorskoj bazi u Bahreinu, gde je doručkovao s mornarima i vojnicima.

Agencije prenose da je američki predsednik na liniji za samoposluživanje uzeo slaninu, palačinke i sirup.

IAEA: Iran će odgovoriti na sva pitanja

Iranske vlasti pristale su da u roku od mesec dana razjasne i preostala pitanja o svojim nekadašnjim tajnim nuklearnim aktivnostima, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), sumirajući rezultate pregovora s Teheranom.

Posle povratka šefa IAEA Mohameda el Baradeja iz Irana, ta organizacija je navela je da su iranski zvaničnici obavestili Baradeja o svom radu na razvijanju i unapređenju centrifuga koje mogu da obogaćuju uranijum mnogo brže nego zastareli modeli koje sada koriste.

El Baradej se, tokom dvodnevne posete Teheranu, sastao sa visokim iranskim zvaničnicima u nameri da ubrza saradnju sa Iranom, kao i istragu koju IAEA sprovodi o proteklim nuklearnim aktivnostima te zemlje i njenom spornom nuklearnom programu.

Iranske vlasti su, posle više godina odbijanja koje je dovelo do sankcija Ujedinjenih nacija, u avgustu pristale da u procesu nazvanom "radni plan", odgovore na pitanja o svojoj nuklearnoj prošlosti, ali je po isteku roka krajem godine, koji je postavio šef IAEA, problem i dalje ostao otvoren, preneo je Rojters.

"Postignut je dogovor o rasporedu ispunjenja svih preostalih pitanja navedenih u radnom planu. Prema dogovorenom rasporedu, ostvarenje radnog plana može se očekivati u sledeće četiri nedelje", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: