Đelić: Naoštrio sam olovku

Božidar Đelić kaže da je rezervisao kartu za Brisel gde će krajem januara Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: B92

Nedelja, 13.01.2008.

09:53

Default images

"Ubeđen sam da ćemo potpisati sporazum a to će podržati i naši kooalicioni partneri iz Vlade i zato sam već rezervisao avio kartu’’ rekao je Đelić. On je naveo da veruje da će već decembra ove godine Srbija postati kandidat za ulazak u EU ali je preudslov toga pobeda Borisa Tadića na predsedničkim izborima.

"Kao što rekoh ja sam i avio-kartu rezervisao i naoštrio olovku i sve je spremno za 28. januar", uveren je Đelić.

Na novinarsko pitanje da li je karta za Brisel u jednom pravcu ili povratna, potpredsednik Vlade je odgovorio da će se sigurno vratiti za Beograd.

"Obradovaću sve time što ću reći da ću se vratiti u Srbiju jer ima toliko mnogo posla", kazao je Đelić.

On je na sastanku sa poljoprivrednicima u Lebanu rekao da očekuje da Srbija do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, čime će se za državu otvoriti dodatni elemente evropskog budžeta.

Đelić je naveo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije samo mrtvo slovo na papiru, već konkretno predstavlja 7.300 tona teletine koje će Srbija moći da izveze u Evropu, na, kako kaže, "najbogatije tržište sveta".

"Pola milijarde, 500 miliona potrošača - velika potražnja za našu dobru srpsku zdravu hranu, a danas mi iskorišćavamo samo petinu te kvote. Možemo već danas proizvesti pet puta više teletine i da je izvezemo bez ikakve dažbine. Ima kupaca za to", rekao je on.

Vicepremijer je naveo da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže poljoprivrednicima kako bi bili konkurentni na evropskom tržištu.

"Dodajemo ove godine novu meru - a to je da svako ko se bavi stočarstvom i ima umatičenu, registrovanu kravu, dobiće 70 evra po grlu. I to je način na koji mi spremamo našu poljoprivredu za evropsku utakmicu", kazao je Đelić.

DSS: EU da bira - Sporazum ili Misija

Evropska unija moraće 28. januara da bira ili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili da na Kosovo pošalje Misiju EU, izjavio je danas portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović.

Mladenović je u izjavi Tanjugu podsetio da je Skupština Srbije utvrdila da bi slanje Misije EU predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Dobro je ako Đelić obavlja sve pripreme i ako je već naoštrio olovku i kupio kartu kako bi išao na potpisivanje sporazuma 28. januara", rekao je Mladenović.

Mladenović je, reagujući na Đelićevu izjavu, kazao da je neophodno i da EU ispuni zahtev Srbije da odustane od najave da će 28. januara doneti odluku o slanju privremene Misije EU na Kosovo.

"U svakom slučaju dobro je imati narezanu olovku, jer se time pokazuje da je Srbija spremna da potpiše parafiran sporazum, ali treba da vidimo da li je i EU spremna da poštuje parafiran sporazum ili će ga poništiti svojom odlukom o slanju Misije", kazao je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: