Koštunica i Tadić oprečno o SSP-u

Vojislav Koštunica: EU treba da bira u vezi s potpisivanjem sporazuma sa Srbijom, Boris Tadić: Srbija je na pragu potpisivanja.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.01.2008.

10:34

Default images

Vojislav Koštunica ponovo je poslao saopštenje u kome je pozvao EU da odustane od "protivpravnog slanja misije" na Kosovo i da ne narušava teritorijalnu celovitost Srbije. "Sigurno je da 28. januara može biti ili potpisan Sporazum sa Srbijom ili će EU doneti odluku da svojom Misijom rasparčava Srbiju. Jedno i drugo ne idu zajedno i na EU je da napravi izbor", naveo je Koštunica.

Koštunica je naveo da je Skupština Srbije u Rezoluciji o Kosovu i Metohiji, glasovima više od 220 narodnih poslanika, utvrdila da bi "odluka EU o slanju misije za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljala akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije".

Sa druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji će biti od velike koristi privredi Srbije.

Predsednik Srbije je za agenciju Srna naveo da je Vlada ovlastila svog potpredsednika da potpiše Sporazum, dodajući da je važno da Srbija čini sve što ojačava njenu poziciju i otvara nove ekonomske perspektive za sve građane.

"Samo takva, jaka i stabilna Srbija može da brani sve svoje nacionalne interese', istakao je Tadić.

On je rekao da Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova i da će svoju pokrajinu braniti pregovorima i argumentima, ističući da tu ne sme biti nikakve predaje.

"Misija EU sprovodiće politiku SAD"

Slobodan Samardžić smatra da Srbija još ne treba da potpiše Sporazum o stabilizicaiji i pridruživanju sa EU zbog Kosova.

Ministar za Kosovo i Metohiju izjavio je, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, da Srbija ne može da potpiše Sporazum sa Evropskom unijom sve dok taj sporazum bude, kako se izrazio, u funkciji proglašenja nezavisnosti Kosova.

On je objasnio da ne bi bilo dramatično ako Srbija ne potpiše Sporazum 28. januara, jer se on realizuje u narednih deset godina.

"Kad se tim sporazumom rešava jedna tako rđava stvar, Srbija kaže: odlučite se, mi to nećemo uraditi, vi se odlučite, a što se tiče potpisivanja, kada razjasnimo stvari koje ste vi iskomplikovali, mi ćemo ga potpisati", rekao je Samardžić.

Samardžić je ponovio da se Srbija protivi slanju misije Evropske unije na Kosovo bez odluke Ujedinjenih nacija, jer smatra da je njen zadatak da sprovede Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

Ministar za Kosovo i Metohiju izjavio je da je Srbija voljna da potpiše parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ali ne ako se time, kao što se njemu sada čini, ugrožava suverenitet Srbije na Kosovu.

On je rekao da će Vlada doneti odluku o potpisivanju. "Ja sam rekao koji su parametri, a ako ga oni ponude, Vlada će o tome doneti odluku", kazao je Samardžić.

Govoreći o eventualnom dolasku misije Evropske unije bez odluke Saveta bezbednosti, Samardžić je rekao da Srbija takvu odluku ne može da prihvati i da će, ako to toga ipak dođe, intenzivirati svoje prisustvo u pokrajini kroz organizovanje života lojalnih građana.

"Mi nemamo problem sa sadržajem te misije i sa tim što je to evropska misija... Naš je problem što evropska misija ne sprovodi evropsku politiku na Kosovu, koje na žalost nema, već sprovodi američku politiku na Kosovu", smatra on.

"Kada ona bude sprovodila evropsku politiku, ako se ona jednom bude formulisala, mi ćemo razgovarati sa njima, jer je u duhu evropskog rešenja kompromis, to je ono što do sada nismo imali", objasnio je Samardžić.

On je rekao da bi, u slučaju da Evropska unije bude učestvovala u "otimanju Kosova i Metohije", Srbija morala da preispita svoju politiku i odnos prema evropskoj dvadesetsedmorici.

Miščevićeva: SSP ne dotiče pitanje Kosova

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne vezuje pitanje Kosova za ostvarivanje procesa pridruživanja i to pitanje se u Sporazumu ne pominje, kaže Tanja Miščević.

Taj sporazum (SSP) uopšte ne dotiče temu kandidature i budućeg stupanja u članstvo EU, izjavila je šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević

Ona je novosadskom "Dnevniku" rekla da je namena tog sporazuma da naše tržišne uslove uskladi s onima koji postoje u EU, odnosno da uskladi standarde kako bi Srbija mogla da izvozi svoju robu na tržište EU i liberalizuje domaće tržište za robu koja dolazi iz EU.

Ona nije želela da spekuliše o tome da li bi moglo doći do odlaganja najavljenog termina za potpisivanje tog sporazuma i kakve bi to posledice moglo imati po dalji tok evrointegracija, navodeći da je "to ipak političko, a ne tehničko pitanje".

Tanja Miščević je rekla da je bilo primera da se menjaju delovi SSP-a, ali te promene, prema njenim rečima, "isključuju bilo kakva politička pitanja, pošto je SSP uglavnom trgovinski sporazum".

Potpisivanjem SSP-a više novca za privredu

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Srbija će dobiti tri puta više sredstava iz evropskih fondova za razvoj privrede, što znači da će i naša ekonomija i prihodi moći da se uvećaju za toliko, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

On je u razgovoru sa studentima Tehnološko-metalurškog fakulteta rekao da će u tom slučaju ukupne investicije u Srbiji u infrastrukturu u narednih pet godina biti najveće u njenoj istoriji, računajući i sredstva iz budžeta i ona iz evropskih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: