"Sposobna Srbija da pomogne Kosovu"

Čedomir Jovanović poručio u Kruševcu da se ljubav prema Kosovu dokazuje srećnom Srbijom. Jovanović danas posetio i Jagodinu.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

07:10

Default images

On je, prilikom predizborne posete Kruševcu, šetnje i razgovora sa građanima u glavnoj ulici, na Trgu kosovskih junaka, rekao novinarima da je došao da "zatraži podršku ljudi za politiku budućnosti" koja će štititi život, jer je on, kako je naveo, "u ovom trenutku jako ugrožen na Kosovu ali je ugrožen i u svim gradovima Srbije".

"Ovo nije bilo koje mesto u Srbiji. Odavde se otišlo jednom na Kosovo, ali nećemo danas dokazivati ljubav prema Kosovu tako što ćemo ići putem Cara Lazara. Mislim da ćemo ljubav prema Kosovu dokazati tako što ćemo Srbiju učiniti srećnom i sposobnom da pomogne onima kojima je na Kosovu pomoć potrebna. A potrebna je svima koji tamo žive.", rekao je Jovanović.

Kandidat Liberalno-demokratske partije je ocenio da problemi sa kojima se Srbija suočava dolaze iz prošlosti.

"Iz te prošlosti stižu i kandidati koji imaju ambiciju da na ovim izborima dobiju podršku građana kako bi vodili zemlju. Ja se borim ne protiv njih nego protiv njihove politike, protiv bede, neznanja, protiv pljačke, protiv Miloševićevih tajkuna koji nam opet guraju ruke u džepove" kazao je Jovanović.

"Tadić da pokaže rezultate"

Kandidat za predsednika Srbije Čedomir Jovanović pozvao je večeras u Jagodini Borisa Tadića da kaže istinu o rezultatima njegove vlasti, ako traži novi mandat.

"Ja ne vidim taj rezultat, a predsednik bez rezultata ne zaslužuje da bude predsednik u drugom mandatu", kazao je Jovanović i ocenio da će Kostunica biti premijer u Srbiji dok god je Tadić predsednik.

"Koštunica neće biti premijer u 2008. godini zato što ja hoću da pobedim i Tadića i Nikolića koji mu omogućava da radi Srbiji to što radi poslednjih nekoliko godina”, rekao je Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, Milošević je pre 20 godina postavljao Evropi uslove, a to sada čini Koštunica.

Jovanović je kazao i da se u ovoj kampanji često pominju imena Miloševića i Šešelja "koji su uništili naše živote, a da nas nema, niko ne bi pominjao Zorana Đinđića i njegovu politiku, čije tri godine vlade su dale nadu Srbiji".

Istina o Kosovu je teška

Čedomir Jovanović izjavio je, na predizbornom skupu u Kragujevcu, da je istina o Kosovu "teška, ali da je veća obaveza nas prema ljudima koji na Kosovu žive i prema nama samima".

"Ako volimo Kosovo, hajde da popravimo poremećene odnose, da pružimo ruku kosovskoj većini a to su Albanci, da bi onda Srbi na Kosovu mogli da očekuju da će im sutra Albanci pružiti ruku, a ne da režimo i da pričamo o teritorijama, kao da pored teritorija ne postoji i život", rekao je Jovanović na promotivnom skupu u Kragujevcu.

On je rekao i "da Kosovo vidi kao našu sanšu koja nam još uvek pruža priliku da pokažemo da smo drugačiji, da smo divan narod koji nikada nije bio najbogatiji, najimućniji i bez problema, ali je bio poštovan, jer je znao pravu meru i išao dobrim putem".

Na skupu su govorili i lider Socijaldemokratske unije Zzarko Korać i demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić, kao i narodni poslanik LDP iz Kragujevca Milena Stamenković.

"Moramo kritikovati Tadića"

Vesna Pešiæ (FoNet, arhiv)
Vesna Pešić kaže da LDP mora da kritikuje Borisa Tadića u kampanji, jer Demokrtaska stranka nije bila čvrsta.

Predsednica političkog saveta LDP-a, izjavila je u sinoćnjem Poligrafu B92 da, ukoliko predsednički kandidat Čedomir Jovanović ne prođe u drugi krug izbora, LDP nikada neće podržati Tomislava Nikolića, ali da će odluka o eventualnoj podršci njegovom protivkandidatu biti u skladu sa politikom LDP-a.

B92: Da li biste onda podržali drugog kandidata, gospodina Tadića, koga u kampanji više kritikujete nego radikale?

Pešić: Radikali su sve potpuno suprotno od naše stranke i oni to isto kažu veoma često u Skupštini. Vi ste mogli da vidite naše duele sa njima, to je potpuno jasno. Postoji jedno razočarenje prema onome koji je trebao da se isprsi u toj nekoj drugoj poziciji. Reč je ne o LDP-u, nego o razočarenju mnogih građana koji su očekivali da će DS da drži tu busiju, da će ona biti na toj tački čvrsta, ali kad ona nije čvrsta, mi to moramo svakako da kritikujemo.

Ceo razgovor čitajte u transkriptu emisije Poligraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: