"Da se iscrpe sva pravna sredstva"

Saša Janković kaže da, još uvek, nisu ispunjeni pravni uslovi da se CPC obrati ombudsmanu zbog odbijanja registracije.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 11.01.2008.

16:47

Default images

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je, povodom pritužbe koju su mu, zbog odbijanja upisa Crnogorske pravoslavne crkve u Registar verskih organizacija, najavili predstavnici te organizacije, da ombudsman ne može pokrenuti postupak pre nego što zainteresovani građanin, odnosno organizacija ne iscrpi sva pravna sredstva.

Svaku pritužbu Zaštitnik građana će ceniti prema zakonom utvrđenim kriterijumima, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Zaštitnik građana uočio je da mnogi stručnjaci i domaća i relevantna međunarodna tela ukazuju na mogućnost da pojedina rešenja Zakona o crkvama i verskim zajednicama i njegova restriktivna primena mogu otežavati, ili onemogućavati puno ostvarivanje verskih sloboda i prava garantovanih Ustavom Republike Srbije.

Zato će, u narednom periodu, Zaštitnik građana iskoristiti svoja ovlašćenja kako bi ocenio da li postoje stvarni nedostaci u propisima koji dovode do povreda prava građana, navodi se u saopštenju.

"Očekujem da će predstanici CPC i Udruženja Crnogoraca "Krstaš" naredne sedmice doći na sastanak kod mene i tada podneti žalbu", kazao je, ranije, Janković, kao i da će biti spoveden postupak u skladu sa ovlašćenjima ombudsmana.

Nezavisno od žalbe CPC, Janković je najavio da će inicirati raspravu o Zakonu o crkvama i verskim zajednicama.

"Na taj zakon, na osnovu kojeg je odbijen upis CPC u Registar, bilo je više zamerki stručne međunarodne i domaće javnosti i mi ćemo organizovati raspravu u kojoj će se sporna rešenja oceniti", kazao je Janković.

U zavisnosti od zaključaka, moguća je i inicijativa za izmenu nekih rešenja, rekao je ombudsman, kao i da se nada da će Ministarstvo vera aktivno učestvovati u toj raspravi.

Ministarstvo vera je, rešenjem donetim 26. novembra 2007, odbilo zahtev CPC da bude upisana u Registar crkava i verskih zajednica Srbije.

Kako je navedeno u rešenju koje je predstavnicima CPC upućeno poslednjih dana prošle godine, CPC je građanska organizacija i, shodno Zakonu, ne može biti upisana u Registar.

Predstavnici "Krstaša" optužili su ministra vera Radomira Naumova za kršenje verskih sloboda i zatražili od predsednika i premijera Srbije da utiču na njega da preinači odluku. Ukoliko se rešenje ne promeni do 20. januara, "Krstaš" će obavestiti međunarodne organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: