"Delićeva prošlost nije sporna"

Tomislav Nikolić izjavio da će, ukoliko postane predsednik Srbije, već prvog dana smeniti načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

18:03

Default images

Iako Nikolić nije želeo da otkriva ime svog kandidata, Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da se na to mesto postavi penzionisani general Božidar Delić, koji je, inače, član SRS-a.

Za radikale Delićeva prošlost nije sporna, ali je B92 došao u posed dokumenta koji pokazuje da je Delić pred petooktobarska dešavanja potpisao naređenje o ponašanju vojske u slučaju nemira, koje je podrazumevalo i korišćenje tenkova i bojeve municije protiv demonstranata.

Građani koji su 5. oktobra 2000. na ulicama Beograda protestovali zbog krađe na izborima, nisu ni pretpostavljali da je režim Slobodana Miloševića ipak planirao da protiv njih upotrebi vojsku. Vlast je, na sreću, na kraju odustala od namere da pred demonstrante izveze tenkove i topove.

Kao jedan od glavnih organizatora mogućeg scenarija pominje se tadašnji komandant Beogradskog korpusa - general Božidar Delić.

Tomislav Nikolić nije poverovao dopisnici iz Niša da B92 poseduje dokument koji dokazuje da je Delić potpisao plan.

Nikolić: Gde vam je to naređenje?

B92: Postoje dokumenti.

Nikolić: Molim? Ne, nego ste vi bezobrazni, ne znam da je ikada išta naređivano. Odakle ste vi?

B92: Sa B92.

Nikolić: Znao sam. Nemojte, pokvariše vas po celoj Srbiji, razumem ove iz Beograda, a što vas kvare po Srbiji.

Pod oznakom "Vojna tajna - strogo poverljivo", 2. oktobra 2000. Delić je naredio da se formiraju grupe za tzv. raščišćavanje puteva i blokada. Prema tom planu, vojska na ulicu izlazi u tenkovima i u protivavionskim vozilima tipa "praga", koja su, inače, opremljena topovima, a vojnici bi, po naređenju Delića, bili naoružani bojevom municijom, koja je, kako stoji u dokumentu, spremna za upotrebu po komandi komandira grupe.
Aleksandar Vučić, koji je nedavno u emisiji B92 Utisak nedelje najavio mogućnost da Delić postane novi načelnik Generalštaba, kaže da B92 sve izmišlja.

"On je samo rekao da budu opremljeni a ne da pucaju, zato što ljudi hoće da blokiraju puteve. Nigde nije naredio da upotrebe bilo šta, bilo sa tenkovima i bojevom municijom", kaže Vučić.

Vučić je rekao da su jedino Boris Tadić i Dragan Šutanovac "naređivali da se 5. oktobra pali", kao i da je oteto oružje, kako tvrdi, dato Ljubiši Buhi Čumetu. Za Vučića Delić uopšte nije sporan jer je, kako je naglasio, svoje vojne sposobnosti pokazivao na Kosovu.

"Božidar Delić je poštovao naređenje komande, nigde nije naredio da se puca, a nisu ni pucali, samo ste vi tukli ljude i spaljivali Skupštinu, Otimali ste oružje koje ste delili kriminalcima i zajedno sa njima ubijali ljude po Beogradu. Delić to nikada nije činio, on je to činio jedino na Kosovu i Metohiji", kaže Vučić.

Delić, koji je u međuvremenu penzionisan, bio je svedok na suđenju Miloševiću, član je radikala i potpredsednik je Skupštine Srbije.

On je svojevremeno izjavio da je Zoran Đinđić izdajica srpskog naroda, a pri radikalskoj akciji lepljenja plakata s likom Ratka Mladića na zgradu B92 rekao je i da "Ðinđić ne zaslužuje da ijedna ulica nosi njegovo ime, sem možda Šilerove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: