EU: Pravni osnov za misiju

Brisel priprema dokument "Zajednička akcija", kao pravni osnov za upućivanje misije EU na Kosovo.

Izvor: Beta

Petak, 11.01.2008.

14:19

Default images

Zasad nema izgleda da sama odluka o upućivanju misije bude usvojena krajem meseca, na zasedanju šefova diplomatija EU, rekli su evropski zvaničnici u Briselu. Zvaničnici u Briselu navode da se misija priprema "vrlo detaljno" i u operativnom i u smislu odluka u nadležnim telima EU.

Isti izvori navode da je teško razumeti otpor Beograda upućivanju misije EU na Kosovo i procenjuju da su primedbe Srbije sada više vezane za samo pitanje statusa. Zato se pitanje misije povezuje i s potpisivanjem sporazuma o pridruživaju Srbija-EU, pre svega zbog unutrašnjopolitičke kampanje za predsedničke izbore u Srbiji.

Izvori u Briselu smatraju da je za upućivanje misije dovoljna Rezolucija 1244 SB UN, "kao što je to utvrdio i NATO, jer nema sumnje da Rezolucija 1244 dozvoljava i OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama da budu razmeštene na Kosovu".

Neki sagovornici u okruženju visokog predstavnika Havijera Solane rekli su da Ahtisarijev plan nije usvojen i nije zvanično povezan s misijom EU. Istovremeno su neki drugi zvaničnici precizirali da "jeste tačno da Ahtisarijevi predlozi ukazuju na potrebu takve misije EU na Kosovu".

Takva misija ni na koji način ne pretpostavlja da mora biti razmeštena u "državi", već je deo celokupnog rešenja koje je kombinovano s predlozima o "nadziranoj nezavisnosti", navode izvori u Briselu, kao i da je "očigledno u najvećem interesu manjina i svih zajednica na Kosovu da tamo dođe misija EU koja će bdeti nad primenom zakona, delovanjem pravosuđa i policije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: