Sporazum pa ukidanje viza

Srbija može da očekuje pristupanje šengenskom viznom režimu ako do marta potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekao Kacin.

Izvor: FoNet

Petak, 11.01.2008.

08:20

Default images

Neophodno je i da Srbija pripremi nove putne isprave i obezbedi sve tehničke preduslove, kazao je za Blic Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. "Država koja ne potpiše Sporazum ne može očekivati dalje vizne olakšice. U martu očekujemo da se šengenski režim u potpunosti primeni za nove članice i, ako Srbija do tada ispuni pomenute uslove, biće na tom spisku", kaže on.

Kacin je naveo da potpisivanje SSP sa EU Srbiji otvara mnogo novih mogućnosti.

Ukoliko država napreduje, može se dogovoriti da od dana potpisivanja Srbija postaje pridružena članica EU.

"Tada dolazi do olakšica u robnoj razmeni, do slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala, ideja i usluga", kazao je Kacin.

"Ukoliko dođe do potpisivanja, brzo ćemo organizovati donatorsku konferenciju za Srbiju. Pripremili bismo i dodatne veće akcije, a u toku francuskog predsedavanja, od 1. jula, to bi se pretvorilo u konkretna dela", kaže on.

On dodaje da to znači da je za šest meseci operativno moguće realizovati te planove, ali je preduslov puna saradnja s Hagom. Slovenački poslanik u EP potvrdio je da će u najkraćem mogućem roku biti oformljena i radna grupa za Srbiju, čiji će prvi zadatak biti da pomaže Srbiji u potpunoj saradnji s Hagom.

U radnoj grupi bi bili ministri inostranih poslova Slovenije i Francuske, kao sadašnji i budući predsedavajući EU, predstavnici Saveta Evrope i Evropske komisije.

Za sada, oni će raditi samo na saradnji Srbije sa Hagom, zaključio je Kacin.

Zamena pasoša uslov za vize

Pravi momenat za početak dijaloga Srbije i Evropske komisije o potpunoj liberalizaciji viznog režima i ubrzavanje tog procesa biće mart, kada će početi i izdavanje novih putnih isprava, izjavio je savetnik potpredsednika Vlade za evropske integracije Vladimir Todorić.

"Dijalog se, na neki način, i sada vodi, ali može početi veoma brzo posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a možda i ranije", rekao je Todorić za Danas. Prema njegovim rečima, evropski komesar Franko Fratini rekao je da razgovori mogu početi i u februaru.

"Ipak, to ne zavisi od nas, nego od odluke Evropske komisije", rekao je Todorić

Na pitanje Danasa koliko je realno da Srbija na proleće bude na beloj šengenskoj listi, Todorić je precizirao da se ta mogućnost otvara "zamenom putnih isprava, koje su srž priče o liberalizaciji".

Zakon o putnim ispravama usvojen je u decembru, a prema njegovim odredbama, građani će od marta dobijati nove pasoše.

On dodaje da bi bilo neodgovorno da bilo ko iz Srbije kaže da ćemo potpunu liberalizaciju viznog režima dobiti na proleće.

"Mi ćemo za to biti spremni zamenom pasoša, a postoji i spremnost Evropske komisije da se Srbiji, kada ispuni kriterijume, maksimalno izađe u susret. Na to ukazuju izjave slovenačkih i predstavnika Komisije. Mi u takve namere ne sumnjamo", rekao je on.

Porastao broj ilegalnih ulazaka u Nemačku

Broj ilegalnih ulazaka u Nemačku drastično je porastao od ulaska Poljske i Češke u šengensku zonu 21. decembra 2007. i ukidanja kontrole na nemačkim granicama prema ovim zemljama.

Dnevnik "Bild" se poziva na interne statistike Savezne policije i navodi da je na nemačkim istočnim granicama od širenja Šengena do 7. januara uhvaćeno 614 osoba koje su pokušale da ilegalno uđu u Nemačku.

Pored toga list citira policijske stručnjake koji tvrde da je stvarna brojka ilegalnih ulazaka 10 puta veća. Jer, posle smanjivanja policijskih snaga u pograničnoj zoni, kontroliše se samo još svako 2000. vozilo.

Sindikat nemačkih policajaca je nove brojke danas protumačio kao potvrdu da je došlo upravo do onoga od čega se uoči širenja Šengena i strahovalo.

Ova organizacije je ranije širenje Šengena nazvala "neodgovornim", jer "nisu sprovedene dogovorene bezbednosne mere".

Upozorila je da nije blagovremeno završen modernizovani sistem potrage za prestupnicima unutar šengenskih država, kao i da nedostaju odgovarajuće pravne osnove za hvatanje kriminalaca izvan granica sopstvene zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: