Jeremić u Ljubljani

Na poziv slovenačkog šefa diplomatije, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas posetio predsedavajuću EU - Sloveniju.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

07:09

Default images

Na novinarskoj konferenciji, nakon održanih razgovora, Dimitrij Rupel je rekao da su današnji razgovori manje bili posvećeni bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije, koji su bili u senci evropskih tema: potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji Srbije i EU i pitanju Kosova.

Ministar Rupel je ponovio stav predsedavajuće EU, Slovenije, da Srbija treba što pre da potpiše pomenuti sporazum, dodavši da je zajedničko mišljenje da je to najbolji način da se ubrza put Srbije u EU.

Nakon današnjih razgovora, ministar Rupel namerava da razgovara sa svojim evropskim kolegama i pokuša sa njima da dosegne slaganje sa slovenačkim stavom da Srbija treba, krajem ovog meseca, da potpiše Sporazum.

Rupel je dodao i da se sa slovenačkim stavom slaže i Nemačka, sa čijim ministrom je danas razgovarao, ali da će u sredu otputovati u Holandiju, gde će se sresti sa glavnim tužiocem Haškog tribunala, ali i sa svojim holandskim kolegom, koga će probati da ubedi da promeni stav i prestane da se protivi potpisivanju pomenutog sporazuma. Slovenija smatra da Srbija u potpunosti razume uslove za potpisivanje Sporazuma, kao i da se slaže sa Srbijom u stavu da Srbija u punoj meri sarađuje sa Haškim tribunalom.

Dimitrij Rupel je rekao i da ne može stoprocentno da tvrdi da će Sporazum biti potpisan, ali da će Slovenija i on sam, kao predsedavajući Savetu za opšte i spoljne poslove EU, dati sve od sebe da do toga dođe, a da i sam ocenjuje da su velike mogućnosti da se to i desi 28. januara. Rupel je dodao i da je Srbiji važan ulazak u EU, koji bi za nju značio blagostanje, kao i da u Srbiji postoji tradicija demokratije, koju vreme pre 1999. godine nije moglo da uništi.

"EU treba Srbija i ceo zapadni Balkan, njihova energija i snaga", rekao je Rupel i dodao da će se Slovenija truditi da što pre dođe do ukidanja viza za zapadni Balkan.

Ministar Vuk Jeremić je tokom razgovora Dimitriju Rupelu ponovo predstavio stav srpske vlade po pitanju Kosova, a odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je i da je Srbija zadovoljna radom "evropske trojke", za razliku od pregovora koje je vodio Marti Ahtisari, ali i da bi potpun uspeh "trojke" bio da je postignut kompromis između dve strane.

Jeremić je dodao i da srpska vlada smatra da još uvek postoji prostor za dodatne pregovore, kao i da je postizanje kompromisnog rešenja, na pregovorima Beograda i Prištine, jedini način da se očuva mir i stabilnost.

Srpski šef diplomatije je u Ljubljani kazao i da Srbija pozdravlja želju EU da se "dublje" bavi pitanjem južne srpske pokrajine, Kosovom, ali da se o slanju civilne misije EU na Kosovo može govoriti samo ukoliko ona ima pravni okvir, koji joj može dati samo Savet bezbednosti i nova rezolucija na njemu donesena.

Formiranje radne grupe koja bi se bavila pomaganjem Srbiji u njenom približavanju EU, pre svega u ispunjavanju uslova saradnje sa haškim sudom, Vuk Jeremić je pozdravio, a Dimitrij Rupel je dodao da ona još uvek nije formirana, kao i da se nada da će za učešće u njoj biti dovoljno interesovanja, ponovivši da bi u toj grupi trebalo da se nađu predstavnici Slovenije, Francuske i Evropskog saveta i Evropske komisije.

Tokom razgovora, slovenački i srpski ministar su se dotakli i bilateralne saradnje, pri čemu je ministar Jeremić pozdravio početak pregovora o sporazumu o socijalnom i zdravstvenom osiguranju između Srbije i Slovenije.

Tokom današnje posete, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potpisao je u Ljubljani i sporazum o saradnji između Srbije i slovenačkog Centra za evropsku budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: