Romi i za radikale

Posle podrške Borisu Tadiću od strane Unije Roma, i Tomislav Nikolić dobio podršku od pojedinih romskih predstavnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2008.

16:29

Default images

Podršku Nikoliću najavili su pojedini predstavnici romskih zajedinica u Srbiji, među kojima i potpredsednik Svetskog parlamenta Roma, Dragoljub Acković, koji se nedavno učlanio u Srpsku radikalnu stranku. Podsećamo, Acković je ranije optužio lidera radikala Vojislava Šešelja da zloupotrebljava Rome.

"Ima političara koji zloupotrebljavaju Rome za dnevne političke svrhe, kao što je, na primer, Šešelj svojevremeno postavio za ministra bez portfelja Jovana Damjanovića, pa se ovaj još i hvalio kako je ministar bez fotelje", izjavio je Acković 2002. godine.

Ova izjava Dragoljubu Ackoviću nije zasmetala da ipak potpiše pristupnicu radikalima i da, kao i ostale stranačke kolege, za rever zakači bedž sa likom Vojislava Šešelja. Sve to, sedeći u centrali SRS-a rame uz rame pored nekadašnjeg političkog protivnika Jovana Damjanovića.

Acković, koji je svojevremeno govorio da se premijer Vojislav Koštunica iskreno zalaže za Rome, izgleda je promenio mišljenje.

Damjanović je poručio da su Romi u mraku i da će pobedom Tomislava Nikolića, izaći na dan i na sunce, dok je Ešref Ramadanović, koji je predstavljen kao "nekrunisani kralj Roma", nabrojao gradove iz kojih Nikoliću stiže podrška.



Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje pobedu predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića i da je svejedno da li će se to desiti u prvom ili drugom krugu.

On je poručio da njegova stranka ne želi da pravi razliku između Roma i Srba. Kako bi to što slikovitije objasnio, generalni sekretar radikala prepričao je jednu anegdotu.

"Kada sam prvi put obilazio romsku decu na vojnom putu u Zemunu, kada je Tomislav Nikolić u predsedničkoj kampanji obilazio, ja sam ih pitao da li vide na njegovom licu da on razlikuje romsku od srpske dece, oni su mi rekli da to iskreno ne vide", kaže Vučić.

Vučić kaže da je ubeđen da su svi Romi na strani radikala. Podsećamo, Nikolićevog glavnog suparnika, Borisa Tadića, već je podržala Unija Roma Srbije. Oni su ga opevali u prerađenoj verziji romske himne Đelem Đelem i poslali poruku "Od Borisa boljeg druga nema, glasamo ga rukama obema".

Vučić je poručio da će njegova stranka raditi na tome da Romi učestvuju u radu svih institucija i državnih organa

Generalni sekretar radikala je na konferenciji za novinare upozorio "vladajući režim" da ne pokušava prekrajanje volje građana i "izbornu pljačku".

"Dobili smo informacije od domaćih organa bezbednosti i od drugih ljudi da se pripema scenario - poluukrajinski, polucrnogorski, već viđen u mnogim zemljama - da se pobeda proglašava pre nego što su glasovi prebrojani", rekao je Vučić.

"Želim da se u Srbiji sretnu Rusija i EU"

Tomislav Nikolić rekao je večeras u Nišu da kao predsednik države želi da omogući da se u Srbiji "sretnu Evropska unija i Rusija" i da ne želi da Srbiju svađa sa bilo kojom državom u svetu.

"Zzelim da omogućim da se u Srbiji sretnu i Rusija i EU, kapital i Rusije i EU, neka se takmiče ko će više da učini za Srbiju", rekao je Nikolić na predizbornoj konvenciji u niškoj hali Čair.

On je kazao da će sarađivati sa svim državama i narodima u svetu.

"Sarađivaću sa svakim ko nam kaže: 'Vi ste država članica UN i priznajemo vas u tim granicama'. Sa svakim ko kaže: 'Hajde da zajedno razgovaramo o tome šta žele Albanci na Kosovu i Metohiji'", rekao je zamenik predsednika SRS.

Nikolić je kazao da želi da pomiri i one u Srbiji koji će 20. januara biti na različitim stranama. On je kazao da u Srbiji živi 30 naroda i da svi oni žive loše jer je vlast u Srbiji loša.

"Hajde da svi upregnemo ta srpska kola 20. januara i da ne bude drugog kruga, šta će nam drugi krug", rekao je Nikolić.

Predsednički kandidat SRS je kazao da neće živeti u dvorcu ako pobedi na predsedničkim izborima, ali da neće ni oni "koji su opljačkali narod da bi do dvorca došli".

Nikolić je kazao i da će stvoriti jaku profesionalnu vojsku koju će voditi "generali i generalčine, a ne kaplari".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: