Konačan broj birača 17. januara

Konačan broj birača u Srbiji biće poznat do 17. januara u ponoć, kada ističe rok za upis u birački spisak na osnovu odluke suda.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 09.01.2008.

08:52

Default images

Broj građana koji imaju pravo da glasaju na izborima biće objavljen u Službenom glasniku, odmah po isteku roka za upis po sudskim rešenjima. Prema podacima Republičke izborne komisije, biračko pravo na izborima za predsednika Srbije, koji su zakazani za 20. januar, ima 6.692.380 građana.

Građani koji nisu upisani u birački spisak imaju pravo da to urade do 17. januara, na osnovu odluke nadležnog suda.

Pravo glasa ima i 37.053 građana koji žive u inostranstvu, 9.178 na odsluženju vojnog roka, kao i 8.201 osoba na izdržavanju zatvorske kazne, za koje se vode posebne evidencije.

U 32 države sveta glasaće se od 7 do 20 sati, kao i u Srbiji, a birači u Velikoj Britaniji, SAD, Portugaliji i Kanadi, zbog vremenske razlike, glasaće se dan ranije, 19. januara.

Glasaće se kao i do sada u ambasadama i konzulatima, a najviše biračkih mesta u inostranstvu biće otvoreno u Crnoj Gori - sedam.

U odnosu na parlamentarne izbore koji su održani januara prošle godine, u Srbiji je povećan broj birača za 38.529.

Od tog broja, Beograd ima 21.616 birača više u odnosu na te izbore.

Pravo glasa na Kosovu za predstojeće predsedničke izbore ima 103.137 građana, uglavnom srpske nacionalnosti.

Predizborna tišina, koja znači zabranu izborne propagande, počeće 17. januara u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 20. januara u 20 sati.

Republička izborna komisija (RIK) odredila da će se u na predsedničkim izborima 20. januara, aPrema odluci RIK-a, u te četiri zemlje birališta će biti otvorena takodje od 7 do 20 sati ali će se glasati dan ranije, 19. januara.
Izbori za predsednika Srbije održavaju se u 36 država sveta a

Počelo štampanje glasačkih listića

Poèelo štampanje glasaèkih listiæa (FoNet)
Štampanje glasačkih listića za predsedničke izbore 20. januara počelo danas u štampariji "Službenog glasnika" u beogradskom naselju Čukarička padina.

Republička izborna komisija ranije je odlučila da glasački listić na predsedničkim izborima bude bele boje, a da kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije bude u boji tamne kajsije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: