Obuka inspektora protiv piraterije

Obuka poreskih inspektora za borbu protiv nelegalnog softvera u januaru će biti obezbeđena u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2008.

14:35

Default images

Kako se navodi u saopštenju međunarodne organizacije za promociju legalnog softvera Biznis softver alajans, koja je organizator obuke, reč je o praktičnoj obuci koja će inspektorima pružiti znanja potrebna za otkrivanje softvera u preduzećima u Srbiji.

Prvi ciklus obuke za poreske inspektore održan je krajem decembra 2007. godine u Beogradu, a obuci je prisustvovalo više od 300 beogradskih inspektora.

O konkretnim modelima prepoznavanja i borbe protiv nelegalnog softvera govorili su im predstavnici softverskih kompanija Autodesk, Adob, Korel, Majkrosoft i Simantek, kao i pravni zastupnik BSA.

Procenat piratskog softvera u Srbiji u poslovnom okruženju je viši od 70 odsto, što svake godine uskraćuje državu za desetine miliona evra poreskih prihoda i smanjuje privlačnost Srbije za strane investicije.

Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine propisuje da se softverska piraterija tretira kao ozbiljan privredni prestup, sličan utaji poreza, za koji su odredene visoke novčane kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: