Avio-saobraćaj se normalizuje

Avio-saobraćaj se u Beogradu zbog guste magle od juče obavlja u izuzetno teškim uslovima, a od jutros se situacija normalizuje.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.01.2008.

08:05

Default images

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" od jutros je otvoren za saobraćaj, izjavio je za B92 zamenik generalnog direktora Aerodroma Velimir Radosavljević. Direktor niškog aerodroma "Konstantin Veliki" Radisav Radojković rekao je Tanjugu da su danas u prepodnevnim satima iz te vazdušne luke odleteli svi avioni.

Avioni su juče sletali na niški aerodrom umesto na beogradski, koji je zbog magle privremeno bio zatvoren za saobraćaj.

Radojković je precizirao da je sletelo 11 aviona i da je "Niš spreman da ih prihvati kao alternativna vazdušna luka aerodromima u okruženju zbog promenljivih vremenskih prilika".

Kompanija Jat ervejz uputila je apel u kome moli putnike da se, zbog prognoze da će i danas biti magla, pre dolaska na aerodrom pravovremeno i detaljnije informišu o svojim letovima u Službi informacija Aerodroma "Nikola Tesla" na broj telefona 011/ 209 - 4444.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i u 2008. godinu ulazi bez potrebnih dozvola za sletanje aviona po gustoj magli.

Iako su uređaji kupljeni i instalirani, u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo kažu da im se Aerodrom još nije ni obratio sa zahtevom za dobijanje dozvole, niti je dostavio dokumentaciju kojom se garantuje da se saobraćaj u uslovima smanjene vidljivosti može odvijati bezbedno.

Direktor Aerodroma Bojan Krišto za B92 je rekao da je kupovina uređaja za maglu politička odluka, ali da će sve biti spremno do sledeće sezone.
U redakciju B92 stiglo je i saopštenje novog direktora Aerodroma Bojana Krišta koji kaže da ne želi da ulazi u razloge zbog kojih je proces dobijanje dozvole za kategoriju „tri“ sporo tekao i da smatra da je to bila neopravdana investicija, jer se ta oprema koristi samo nekoliko dana godišnje.

Krišto kaže i da se sada radi na opštem sporazumu o koordinaciji između Agencije za kontrolu letenja i Aerodroma i da će tokom 2008. godine biti ugrađena svetlosna signalizacija tamo gde sada ne postoji.

On podseća da je - da bi se ta oprema koristila - potrebno da, pored Aerodoroma, svi avioni poseduju odgovarajuće uređaje i da njihove posade za to budu obučene. „Po mojim saznanjima, u 50 odsto slučajeva, ti navedeni preduslovi ne postoje“, kaže Krišto.

I Jatovi avioni redovno

JP Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd je saopštilo da su strane avio-kompanije od jutarnjih sati do 14 časova obavile su sve predviđene letove u predviđenim terminima, osim jednog leta "Aeroflota" za Moskvu, koji ima kašnjenje od dva sata iz svojih razloga.

Zbog toga što je juče od 14 časova došlo do pojačane magle koja je uslovila vidljivost od svega 100 i manje metara, "Jat Airways" je svoje avione, koji su bili na evropskim destinacijama, preusmerio na niški aerodrom, navodi se u saopštenju.

Tokom noći i u ranim jutarnjim časovima i u Nišu nastupila je izuzetno velika magla tako da je došlo do kašnjenja povratka aviona nacionalne aviokompanije na Aerodrom "Nikola Tesla".

Zbog toga su avioni "Jat Airwaysa" danas, u prepodnevnim časovima, kasnili 2 do 3 sata ali se od 14 časova, situacija postepeno normalizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: