Sporazum o parlamentarnoj saradnji

Predsednici skupština RS i Srbije Igor Radojičić i Oliver Dulić potpisali su u Banjaluci protokol o saradnji dva parlamenta.

Izvor: Beta

Sreda, 09.01.2008.

16:43

Default images

Protokol predstavlja nastavak saradnje dva parlamenta zasnovane na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, a njime će početi saradnja 26 skupštinskih radnih tela u 13 konkretnih oblasti. Republika Srpska danas obeležava Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhangela Stefana.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su predsednici Srbije Boris Tadić i RS Rajko Kuzmanović, premijer RS Milorad Dodik, srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Savetu ministara BiH Nikola Špirić i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

Tadić: Zajednički za bolji standard

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Banjaluci da je sporazum o saradnji parlamenata RS i Srbije prilika da predstavnici svih građana i nacionalnih zajednica u parlamentima zajednički rade na stvaranju prosperitetnih društava, boljeg životnog standarda i evropske perspektive.

Podravljajući potpisivanje sporazuma, Tadić je kazao da postoji još mnogo posla koji treba da se uradi u budućnosti, pre svega u domenu privrede. Predsednik Srbije kazao je da će lično insistirati na procesu integracija dve elektroprivrede, ocenjujući da su interesi svih građana koji žive u RS, BiH i u Srbiji na vrhu prioriteta vlasti u Srbiji.

"Mi želimo povezivanje, najbolju moguću regionalnu saradnju i želimo da kroz institucionalnu saradnju obezbedimo prosperitet za naše građane", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije čestitao je građanima RS Dan Republike i krsnu slavu - Svetog arhiđakona Stefana.

"Srpska neće biti remetilački faktor"

Predsednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama dokument koji trajno uspostavlja odnose između RS i Srbije, uz ocenu da su RS potrebni "mostovi saradnje, ne samo prema Srbiji, već i prema svim drugima koji je prihvataju kao državotvornu jedinicu".

Prema njegovim rečima, RS nikada neće biti remetilački faktor, već progresivni faktor opredeljen za saradnju s ostalima u BiH, susednim državama i za evropski put.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da današnje potpisivanje sporazuma o saradnji dva parlamenta još jedan važan dan u donosima RS i Srbije.

On je ocenio da Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima između RS i Srbije bio "važan impuls za poboljšanje saradnje u svim oblastima", dodajući da će entitetske vlasti i dalje raditi na izgradnji RS kao "uspešne zajednice u kojoj će ljudi biti srećni i zadovoljni".

"Veliku pomoć u tome očekujemo od Srbije, kao što smo mi spremni da se u kapacitetima kojima raspolažemo stavimo na raspolaganje za poboljšanje stanja u Srbiji", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: