Šutanovac: Poziv u NATO nerealan

Dragan Šutanovac smatra da nije realno da Srbija dobije poziv za ulazak u NATO na predstojećem samitu Alijanse u Bukureštu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.01.2008.

11:15

Default images

Ministar odbrane Srbije je za današnji sarajevski Dnevni avaz rekao da se jasna evroatlantska orijentacija Vlade Srbije promenila od avgusta prošle godine nakon "neprincipijelne reakcije kojom se NATO optužuje da je glavni zagovornik jednostrane nezavisnosti Kosova".

On je kazao da u parlamentu Srbije ne postoji volja da zemlja ide dalje ka ulasku u NATO.

Na pitanje da li će se u Srbiji razmestiti ruske trupe i rakete, kako se spekuliše, ministar odbrane je rekao da su američki, ruski i bilo koji drugi vojnici dobrodošli da vežbaju sa srpskom vojskom, ali da "ničije rakete nisu dobrodošle u Srbiju".

Šutanovac je kazao da je vojska u Srbiji pod punom civilnom kontrolom i da ne postoje nikakve indicije da pripadnici vojske, bilo organizovano ili individualno, pomažu haškim optuženicima.

"Isto tako, nijedan dinar iz budžeta ne ide u te svrhe. Nama se sada veruje. Prilikom poslednje posete Beogradu Karla del Ponte nije ni došla da se vidi sa mnom i da me pita nešto, jer se nama i našim odgovorima veruje", rekao je Šutanovac.

"Ne spremamo se za rat"

"Srbija se ne sprema za novi rat i neće ratovati ni zbog Kosova", rekao je Dragan Šutanovac i naveo da dok je on ministar odbrane, a Boris Tadić predsednik, neće biti upućena vojska.

Šutanovac je izjavio i da je toga jako svestan i srpski premijer, Vojislav Koštunica, iako su neki njegove izjave drugačije tumačili.

On je rekao i da je već više puta ponovio da ne misli da je vojskom moguće rešiti kosovski problem.

"Gde god smo na području nekadašnje Jugoslavije rešavali probleme vojskom, napravili smo još veći problem", ocenio je Šutanovac.

Ministar Šutanovac je rekao i da će srpska vojska biti spremna da se odazove samo ako to od nje budu zahtevale Nato snage na Kosovu, iako je ubeđen da je Kfor sa svojih 17.000 vojnika sposoban da obezbeđuje bezbednost na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: