Male šanse za Sporazum

Kako B92 saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu, male su šanse da EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.01.2008.

07:47

Default images

Još uvek postoji mogućnost da Srbija potpiše Sporazum sa EU ako brže uspostavi punu saradnju s Haškim sudom, rekao je večeras komesar EU za proširenje, Oli Ren. "Žalosno je da se evropska budućnost Srbije prinosi na oltar domaćih igara moći", rekao je Ren u intervjuu agenciji Rojters, i pozvao Beograd da ne povezuje približavanje Evropskoj uniji s budućom ulogom Brisela na Kosovu.

Potparol Evropske komisije Kristina Nađ kaže da su o pridruživanju i njegovoj sadržini Evropska komisija i Srbija pregovarale kao ravnopravni partneri, bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova.

"Ova činjenica se izgleda zaboravlja u debati koja se sada vodi. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije nešto što Evropska komisija nameće bilo kojoj državi, već predstavlja priznanje privilegovanih odnosa sa Evropskom unijom i donosi veoma konkretne beneficije za građane te zemlje", rekla je Nađ.

Ona dodaje da Evropska komisija želi da pomogne Srbiji u procesu približavanja Uniji, ali je to ultimativno u rukama srpskog naroda i lidera, kako bi uverili da su uslovi ispunjeni.

Još nema saglasnosti za SSP

U EU, za sada, nema saglasnosti da se Srbija pozove da 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, saznaje B92.

Smanjenju entuzijazma da se ubrzaju evropske integracije Srbije doprinosi kampanja dela Vlade Srbije protiv upućivanja evropske misije na Kosovo, kažu izvori iz Brisela. Istovremeno, iz vladajuće koalicije i dalje stižu oprečni stavovi o tome da li je Srbija spremna na potpisivanje Sporazuma sa Unijom.

Da bi Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i dalje je sporno pitanje saradnje sa Hagom, dok su rešavanje statusa Kosova i približavanje Uniji dva potpuno odvojena procesa, tvrdi potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Sada već čuveno penkalo potpredsednika Vlade Srbije i dalje je spremno za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, a Božidar Đelić veruje da će taj značajan dokument, kojim se liberalizuje trgovina između Srbije i Unije, biti potpisan do kraja meseca.

Đelić podseća da je još u decembru dobio ovlašćenje Vlade da potpiše taj dokument.

"Ja sam dobio sva nužna ovlašćenja sa strane Vlade Republike Srbije da potpišem Sporazum, i ja ću to uraditi u najkraćem mogućem roku. On je tehnički spreman, on će ojačati našu zemlju, i to ne samo ekonomski, tu postoji dispozitiv u preambuli i članu 135, koji afirmišu suverenitet naše zemlje nad našom južnom pokrajinom i postoje mehanizmi da onog trenutka kada potpišemo taj sporazum, da branimo ono što je potpisano, jer ugovorna strana je Srbija, sa jedne strane, a sa druge strane, Evropska komisija i sve zemlje članice, njih 27", rekao je Đelić.

Božidar Đelić podseća i da potpisivanje Sporazuma vodi ka ekonomskom jačanju zemlje, ali je to i prvi korak ka prelasku na belu šengensku listu i ukidanje viza, kao i za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU.

"Građani da se pitaju o kursu"

Međutim, kako saznajemo, u Evropskoj uniji za sada nema saglasnosti da se Srbija pozove da 28. januara potpiše Sporazum.

Holandija, Belgija, Velika Britanija i Nemačka protive se potpisivanju pre nego što Ratko Mladić bude izručen Haškom tribunalu.

Otpor prema Beogradu dodatno povećava uslovljavanje članova Vlade iz DSS-a da na Kosovo dođe misija Evropske unije, što je projekat koji ima podršku svih članica Unije. Tako je danas iz kabineta evropskog komesara saopšteno da je Oli Ren “uznemiren” zbog netačnog prikazivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Glavni i odgovorni urednik Foneta Zoran Sekulić podseća da Vlada Srbije nije u poziciji da ucenjuje.

"U EU se ne ulazi po pozivu, nismo mi dobili pozivnicu iz Brisela, pa sad kao hoćemo-nećemo, nego smo sami rekli da hoćemo u Uniju i ne zna se za slučaj da je neka zemlja koja je rekla da hoće da uđe u Uniju posle krenula Uniji da postavlja uslove, i nije mi poznato da se neko ko je rekao da hoće da uđe u Uniju posle predomislio. Dakle, ako Srbija menja neki spoljnopolitički kurs i menja neku svoju strategiju, onda to mislim da ne može da bude stvar ni jednog pojednica ni jedne stranke, bez obzira da li je na vlasti ili je u opoziciji. Za tu stvar treba pitati građane Srbije", kaže Sekulić.

Jeremić: Činimo sve što možemo

Vuk Jeremiæ (Beta, arhiva)
Beograd čini sve da bi u potpunosti sarađivao s Haškim tribunalom, ali taj stav ne dele svi u Evropskoj uniji, kaže Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je, ipak, posle današnjeg razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom u Briselu, da ostaje optimista kad je reč o mogućnosti da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude potpisan 28. januara, na narednom sastanku šefova diplomatije EU.

"Komesaru Renu sam preneo uverenje srpske vlade da mi zaista činimo sve što možemo da bismo u potpunosti sarađivali s Haškim tribunalom", izjavio je Jeremić, dodajući da, nažalost, sve članice EU još ne prihvataju taj stav Srbije.

"Nadam se da će do kraja meseca biti postignut konsenzus, ali na tome mora da se radi diplomatski i praktično s novim tužiocem Haškog tribunala (Seržom Bramercom) koji će, verovatno, u narednim nedeljama posetiti Beograd", kazao je šef diplomatije Srbije. S obzirom na disonantne tonove koji dolaze iz Vlade o pitanju pridruživanja Uniji, u razgovoru sa Renom Hag nije bio jedina tema.

Jeremić i Ren su se dogovorili i o formiranju specijalne jedinice ili radne grupe ("task fors") koja bi trebalo da pospeši sve procese koji vode ka punom članstvu Srbije u EU.

"Task fors", koju će činiti sadašnje slovenačko i buduće francusko predsedništvo, te predstavnici Evropske komisije i Saveta EU, biće zadužen, kako je Jeremić preneo novinarima, da "pomogne Srbiji kako bi se stvorili svi uslovi - kako za potpisivanje SSP u narednim nedeljama, tako i za dobijanje statusa kandidata u ovoj godini", istakao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije je, takođe, preneo novinarima da ga je Ren pitao da li je stav Srbije da su rešenje budućeg statusa Kosova i evropske integracije dva odvojena procesa.

"Rekao sam mu da je zvanična politika Vlade Srbije nepromenjena, a to je da su ta dva procesa odvojena. To su dva podjednako važna prioriteta za Vladu Srbije... Koliko god ostajemo čvrsto na odbrani teritorijalnog suvereniteta Srbije, isto toliko ostajemo opredeljeni za evropsku budućnost naše zemlje", kazao je Jeremić.

Holandija protiv potpisivanja SSP

Šef diplomatije Holandije kaže da se njegova zemlja protivi potpisivanju Sporazuma Srbije i EU dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

"Mi se držimo uslova pune saradnje Srbije sa Tribunalom. Mladić treba da bude u Hagu. Bez saradnje nema ni potpisa", rekao je Maksim Verhagen na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim albanskim kolegom Ljuljzimom Bašom.

Baša je, takođe, rekao da podržava pristup Srbije EU, ali da zemlja koja želi da postane članica EU treba da se "povinuje i uslovima" Unije.

Verhagen je, međutim, odbacio vezivanje pitanja moguće nezavisnosti Kosova i želje Beograda da se pridruži EU i obećao da će biti "pravedan prema Srbiji", ali je dodao da "uslovi ostaju uslovi".

U ovom trenutku, samo Belgija deli stav Holandije da EU treba da se strogo drži ranije postavljenih uslova za potpisivanje Sporazuma sa Srbijom, ocenjuje agencija Frans pres.

Ljajić: Srbija ostvarila dovoljan napredak

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da je Srbija do sada ostvarila "dovoljan napredak" u saradnji s tim sudom, čime su i praktično stečeni uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olija Rena da Srbija mora da ispuni uslov pune saradnje s Haškim sudom pre potpisivanja Sporazuma, Ljajić je rekao da su vlasti u Srbiji sasvim svesne da će prepreka pune saradnje s Hagom čekati našu zemlju na njenom daljem putu evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: