Iran-SAD: Incident u moreuzu

Čamci iranske Revolucionarne garde provocirali tri broda mornarice SAD u Ormuskom moreuzu, koji deli Omanski od Persijskog zaliva.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.01.2008.

19:06

Default images

Američke snage bile su na ivici da otvore vatru na iranske čamce u nedelju prepodne, ali je incident okončan pošto su se iranski čamci okrenuli i otišli, rekao je danas zvaničnik Pentagona. "To je najozbiljnija provokacija ove vrste koju smo do sada videli", rekao je zvaničnik Pentagona koji je zahtevao da ostane anoniman.

Incident se dogodio u nedelju oko 5 časova po lokalnom vremenu kada su američka krstarica, razarač i fregata prolazili kroz moreuz na putu u Zaliv.

Zvaničnik Pentagona je rekao da se "pet malih čamaca ponašalo veoma agresivno", jurišajući na brodove, ispuštajući kutije u vodu ispred njih i prisiljavajući velike bordove na manevre kako bi izbegli sudar.

"Nije bilo povreda, ali je do njih lako moglo doći", rekao je zvaničnik, kao i da su se iranski čamci okrenuli "doslovno u trenutku kadu su se snage SAD spremale da otvore vatru" u samodbrani.

On je takođe rekao da nema tačan transkript komunikacije koje su razmenile dve vojske, ali da su Iranci poslali poruke koje su otprilike glasile: "idemo na vas i eksplodiraćete za nekoliko minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: