Sakašvili slavi i Božić i pobedu

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili danas proslavlja Božić i pobedu na izborima.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.01.2008.

12:57

Default images

Naime, gruzijska centralna izborna komisija kasno sinoć je potvrdila da je osvojio 52,8 odsto glasova, skoro dva puta više od svog glavnog protivkandidata. Prema preliminarnim podacima s većine biračkih mesta, kandidat opozicione koalicije Levan Gačečiladze osvojio je 27 odsto glasova.

Pošto je za Sakašvilija, po svemu sudeći, glasalo više od 50 odsto birača, drugi krug izbora najverovatnije neće biti potreban, prenele su agencije.

Dvojica političkih suparnika prisustovala su božićnoj liturgiji u crkvi u Tbilisiju. Prema Sakašvilijevim rečima, problemi koji su zabeleženi bili su proceduralne prirode.

Sakašvili je na vlast došao pre četiri godine, posle revolucije bez nasilja u kojoj je svrgnut dotadašnji šef države Eduard Ševarnadze.

On je tada obećao da će izgraditi modernu demokratiju i najavio da mu je cilj ulazak Gruzije u NATO i Evropsku uniju.
Grizijci posle izbora išli na bdenje (Beta)
Sakašvili je, međutim, pre dva meseca, pod pritiskom desetina hiljada demonstranata, raspisao vanredne izbore, godinu dana pre redovnog roka, prilično je rizikovao.

Gačečiladze je najavio da će protesti zbog, kako tvrdi opozicija, falsifikovanja izbornih rezultata biti nastavljeni posle božićnih praznika.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana čestitao je danas Gruziji sprovodjenje slobodnih izbora, ali i zatražio punu istragu o navodnim nepravilnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: