Pak: EU će sigurno poslati misiju

Doris Pak kaže da će Evropska unija sigurno poslati snage na Kosovo, jer bi u protivnom posle odlaska UNMIK-a nastao haos.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.01.2008.

14:08

Default images

"EU neće odustati od slanja misije. Mi smo na pravom putu i mislim da ni Rusi neće imati ništa protiv toga", izjavila je nemačka poslanica u Evropskom parlamentu radiju Dojče vele. "Kada UNMIK ode s Kosova, nastaće praznina i tu prazninu mora ispuniti EU. Možemo da ostavimo policajce i sudije kod kuće, ali onda bi nastao haos."

Pakova je ocenila da bi premijer Srbije Vojislav Koštunica "trebalo da bude srećan što EU na sebe preuzima tu ulogu" jer cilj misije je da svi koji žive u pokrajini, i kosovski Albanci i Srbi i Romi, "mogu da žive u miru bez sukoba", preneo je nemački radio.

"Zaista ga ne razumem, zašto on to ne može da vidi", rekla je Pak i dodala da je "uverena da to vide drugi političari u Srbiji", navedeno je na internet-sajtu radija.

Komentarišući Koštuničinu izjavu da bi odlukom EU da pošalje misiju na Kosovo bio prekršen i poništen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija parafirala sa EU, Pakova je rekla da je razočarana.

"On mi je uvek govorio da je legalista. Ovim pretnjama protivreči sam sebi. Pitanje je kome uopšte time preti. Ja bih rekla da zapravo preti građanima Srbije. A to je zapanjujuće za jednog premijera", izjavila je ona u razgovoru za program na srpskom jeziku.

"Srbiji je potrebna EU, ali nisam toliko sigurna da je EU potrebna Srbija", naglasila je ona.

Na pitanje da li bi EU mogla da zamrzne pregovore s Beogradom, Pakova je rekla da je u interesu Brisela da Srbija napreduje i EU želi da nastavi započeti posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: