Krivične prijave protiv neonacista

Novosadska policija podnela je krivične prijave protiv nekoliko pripadnika Nacionalnog stroja, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2008.

11:06

Default images

Kako je potvrdio portparol policije u Novom Sadu Stevan Krstić, u pitanju su dve krivične prijave - za nasilničko ponašanje i za širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, i to protiv nekoliko ljudi. Krivične prijave podnete su zbog incidenta koji su neonacisti izazvali 7. oktobra, a iako su podnete pre više od dve nedelje, ostalo je nejasno zašto javnost o tome nije obaveštena ranije.

Među onima protiv koji je podneta prijava jeste i neformalni vođa te organizacije Goran Davidović. Protiv njih su tada prosleđene samo prekršajne prijave, s tim da je policiji i tužilaštvu ostavljeno da razmotre da li ima osnova i za krivično gonjenje.

7. oktobra u Novom sadu neonacisti su kamenicama napali kolonu građana koji su učestvovali u antifašističkom protestu u Novom Sadu.

Pripadnici te neregistrovane neonacističke organizacije su iz bašte Doma vojske gađali građane, a incident su prekinuli pripadnici žandarmerije, koji su priveli više desetina mladića sa vidljivim fašističkim obeležjima.

Policija je, podsetimo, u dva navrata zabranila okupljanje članova pomenute neformalne organizacije oko spomenika Jaši Tomiću u Dunavskoj ulici, zakazano na rođendan Hajnira Himlera, najbližeg saradnika Adolfa Hitlera.

Zborno mesto "strojevaca" je, zbog toga, bila obližnja bašta Doma vojske Srbije, gde su sačekali učesnike antimitinga, koji su u međuvremenu sazvale neke nevladine organizacije želeći da se na taj način usprotive svim vidovima mržnje i diskriminacije.

Kada je kolona stigla do ograde Doma vojske, došlo je do verbalnih sukoba, a čim je poletelo kamenje sa obe strane umešala se žandarmerija i privela Davidovića i nekolicinu najratobornijih "crnokošuljaša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: