Koliko nas koštaju poslanici

Svaki poslanik Skupštine poreske obveznike godišnje košta preko 4,2 miliona dinara ili 54.000 evra, što je mesečno 4.510 evra bruto.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2008.

08:28

Default images

Kada se od tog iznosa odbiju zdravstveno i socijalno osiguranje i ostale takse, svaki poslanik mesečno dobije oko 1.500 evra. Za platu, koja je nekoliko puta veća od prosečne plate u Srbiji, poslanici su održali ukupno 14 zasedanja.

Na zasedanjima su doneli desetak novih zakona i veliki broj izmena zakona, a tu treba dodati i ratifikaciju sporazuma koje je potpisala Vlada Srbije i Crne Gore.



Iako je predsednik parlamenta Oliver Dulić najavljivao da će Skupština raditi dan i noć kako bi donela neophodne zakone i približila Srbiju Evropskoj uniji, umesto toga poslanici su više vremena provodili u raspravama, koje često nisu bile u vezi s dnevnim redom, zbog čega je usvojeno vrlo malo novih zakona.

Ipak, i u vladajućoj koaliciji i u opoziciji smatraju da građani ne treba da budu nezadovoljni radom najvišeg državnog organa. "U odnosu na prethodne sazive, mi smo zaista loši, ali zato smo doneli više zakone nego mnoge zemlje Evropske unije", kaže Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije.

"A šta je alternativa? Da nemamo parlament? E, pa to je demokratija, i za to su glasali građani, i bolje i to nego anarhija, pa neka vide sada građani za koga su glasali", kaže Tomislav Nikolić iz Srpske radikalne stranke.

Za tako mali broj donetih zakona poslanicima se iz budžeta izdvaja ukupno milijarda 55 miliona i 390.000 dinara, od čega se skoro 500 miliona dinara izdvaja za plate i dodatke.
Prema podacima skupštinskog sekretarijata, na osnovu poslaničkih elektronskih kartica može se videti i da su pojedini poslanici, umesto više od 400 sati, koliko su ukupno do sada trajale sednice parlamenta, bili u sali neuporedivo kraće.

Tako je, na primer, Aleksandar Vučić (SRS), proveo 35 sati u skupštinskoj sali, Marko Jakšić (DSS) 45 sati, Tomislav Nikolić (SRS) 53 sata, Dragan Todorović (SRS) 61 sat, Miloš Jevtić (DS) 67 sati, Miloš Aligrudić (DSS) 83 sata. I za taj podatak poslanici vlasti i opozicije imaju opravdanje.

"Ne treba sve da se posmatra samo kroz naše prisustvo na sednicama, ja sam i šef delegacije za Parlament Evropske unije, tako da i taj posao obavljam, pored posle šefa poslaničke grupe, ne smem da zanemarim i ostale obaveze", kaže Aligrudić.

Miloš Jevtić iz Demokratske stranke, koji je takođe u delegaciji koja je zadužena za Evropsku uniju i ima stalno sastanke sa ostalim članovima, rekao je da boravi u Skupštini, ali ne i u sali.

"Idem na putovanja u Parlament Evropske unije i tamo branim interese Srbije i Skupštine, pa samim tim, nije sva tako kao što izgleda", kaže on.
Tomislav Nikolić kaže da je i on u zgradi, ali da ne želi da doprinosi kvorumu. "Moram da se spremam za izbore i da radim takve poslove. To mi je važno, a ne da popunjavam salu", rekao je on.

I u ovom sazivu Skupštine prisutan je problem dnevnica. Naime, prema skupštinskim podacima, od 10 poslanika koji su uzeli najveće dnevnice, čak osmorica su radikali.

Reč je o poslanicima sa Kosova i sa juga Srbije, koji su sa skupštinske blagajne ukupno podigli nekoliko stotina hiljada dinara za putne troškove. "Ja nisam policajac da im gledam račune, narod ih je birao i oni će da im sude", kaže Tomislav Nikolić.

Na pitanje u vezi sa Nemanjom Šarovićem, Nikolić kaže da mu je bio posao da po Srbiji "pravi stranku" i da bi ga ponovo poslao "jer je on prvo član stranke".

Inače, pored mogućnosti plaćanja putnih troškova, narodni poslanici imaju pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, javnom gradskom i rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije.

Takođe, svaki poslanik ima i besplatnu člansku kartu Narodne biblioteke, ali za sada ne postoje konkretni podaci koliko poslanici koriste tu privilegiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: