Opasnost kredita i kartica

Omamljeni prazničnom groznicom, mnogi građani Srbije i ne razmišljaju o tome koliko su provizije na potrošačke kredite.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2008.

09:42

Default images

Tradicionalno, građani mnogo više kupuju za novogodišnje praznike. Budući da im primanja ne dozvoljavaju da priušte sebi baš sve što požele, većina njih se snalazi uz dozvoljeni minus, potrošačke kredite i kreditne kartice. Za razliku od prošle godine, kada su građani mnogo lakše dolazili do svežeg novca, ove godine situacije je malo teža, zbog ograničenja roka otplate gotovinskih kredita.

Ipak, mnogi su se snašli s potrošačkim kreditima i kreditnim karticama, a i kada ne nameravaju da potroše novac, građani često u prodavnicama podižu potrošačke kredite, ne pitajući za proviziju.



Gotovo da ne postoji prodajni objekat u kome ne mogu da se podignu potrošački krediti samo uz ličnu kartu, za nekoliko minuta. To povećava i profit trgovaca.

"Kreditne kartice i krediti, ranije su se mnogo više koristili, a sada na njih ide oko 10-15 odsto posla", kažu u Tehnomarketu.

Stručnjaci kažu da bankari pred praznike iznose širu ponudu i nagradne igre da bi privukli klijente i tvrde da su provizije na te bankarske proizvode previsoke.

Broj potrošačkih kredita se utrostručio, a tražnja za kreditnim karticama je veća za oko 30 odsto. Ipak, te bankarske usluge su nešto skuplje jer se provizije kreću od dva do tri odsto, što je na godišnjem nivou do 30 odsto.

Nizak standard i male plate definitivno nisu pokazatelj kupovne moći u Srbiji. Prema statistikama, građani na novogodišnje poklone u proseku troše nekoliko stotina evra, čak i više od prosečne zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: