RIK utvrdio izbornu listu kandidata

Republička izborna komisija utvrdila je večeras žrebom redosled kandidata na listi za izbore za predsednika Republike.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2008.

09:12

Default images

Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić biće prvi na glasačkom listiću, dok će drugi biti kandidat Reformističke stranke Jugoslav Dobričanin, a treći kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.Na četvrtom mestu je kandidat Nove Srbije Velimir Ilić, na petom je kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor, dok će šesti biti kandidat Narodne seljačke stranke Marijan Rističević.

Sedmi na listi je kandidat Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, osmi je kandidat Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić, dok će kandidatkinja Pokreta snaga Srbije Milanka Karić biti deveta na listi.

Žreb je obavljen tako što je iz jednog bubnja izvlačena kuglica u kojoj je upisano ime i prezime kandidata za predsednika Srbije, naziv predlagača kandidata, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv.

Zatim je iz drugog bubnja izvučena kuglica u kojoj je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Iz dva providna bubnja izvlačenje su neprovidne, crvene kuglice istih dimenzija i mase.

Predsednički izbori u Srbiji biće održani 20. januara.

Kandidatima 117.000 evra, pobedniku četiri miliona

Devet kandidata za predsednika Srbije treba u narednih 10 dana da dobije po 9,37 miliona dinara iz republičkog budžeta za finansiranje troškova predizborne kampanje.

Za troškove kampanje za predsedničke izbore u Srbiji iz budžeta će biti izdvojeno 421 miliona i 666.367 dinara, od kojih će 20 odsto na jednake delove podeliti svi kandidati koji budu na izbornoj listi, dok preostalih 80 odsto dobija pobednik na izborima, odnosno budući predsednik.

Tako će iz budžeta svih devet kandidata dobiti 84 miliona 333.273 dinara, odnosno po nešto više od 117.000 evra. Pobedniku treba da pripadne 80 odsto od ukupne sume - 337 miliona 333.094 dinara, odnosno oko četiri miliona evra.

Zakon o finansiranju političkih partija predviđa da se iz budžeta za kampanju izdvaja 0,1 odsto ukupnih prihoda budžeta, umanjenih za transfer drugim nivoima vlasti i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja. Prema predlogu budžeta za 2008. godinu, to je 421 miliona 666.367 dinara.

Kandidati za predsednika novac za finansiranje kampanje mogu da prikupljaju i iz privatnih izvora, i to najviše po 84 miliona dinara.

Po zakonu je, inače, zabranjeno primanje priloga od stranih država, stranih pravnih i fizičkih lica, anonimnih darodavaca, javnih ustanova i javnih preduzeća, ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala.

Takođe, i od privatnih preduzeća koja obavljaju javne usluge po osnovu ugovora sa državnim organima i javnim službama i koja vrše javna ovlašćenja, sindikata, humanitarnih organizacija, verskih zajednica, priređivača igara na sreću, uvoznika, izvoznika, prodavaca i proizvođača akciznih proizvoda i pravnih lica i preduzetnika koji imaju dospele, a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda.

RIK je dužan da u narednih 90 dana proveri navedene podatke i da izveštaj, o trošku predlagača kandidata, objavi u Službenom glasniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: