Uskoro "pasoši" i za biljke

U Srbiji će se uskoro uvesti "biljni pasoši", službeni dokumenti za biljne proizvode.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.01.2008.

08:47

Default images

Njima će se potvrđivati da proizvedeno bilje, koje je stavljeno u promet, zadovoljava sve fitosanitarne uslove predviđene odgovarajućim zakonskim aktima. Pored "stočnog pasoša", uvedenog za praćenje kretanja stočnih grla u uzgoju i prometu, zvanične isprave imaće i biljni proizvodi, kao i skladišta, magacini i drugi objekti koji se koriste u njihovom prometu.

Prema Nacrtu zakona o zaštiti zdravlja bilja, "biljni pasoš" je dokaz o zdravstvenoj ispravnosti biljaka i proizvoda od bilja, što predstavlja jednu od najvažnijih karika u lancu bezbednosti hrane, preneo je magazin Moć prirode.

Zakonom o zaštiti zdravlja bilja, čije se usvajanje očekuje u prvim mesecima 2008. godine, definišu se mere za sprečavanje unošenja, otkrivanja i širenja, kao i suzbijanja štetnih organizama.

Definišu se i načini za sprovođene fitosanitarnih kontrola, uslovi za proizvodnju, preradu, doradu, uvoz, skladištenje i promet bilja i biljnih proizvoda, kao i uslovi za pružanje usluga u oblasti zaštite zdravlja bilja.

Ono što najavljenu reformu fitosanitarnog sistema čini novom i originalnom, pored "biljnog pasoša", jeste uspostavljanje jedinstvenog lanca odgovornosti i registara svih učesnika u lancu proizvodnje i prometa, kao i izvoza i uvoza bilja i biljnih proizvoda.

Predviđeno je i uspostavljanje odgovarajućeg sistema obaveštavanja o ispunjavanju fitosanitarnih mera na nacionalnom i međunarodnom nivou, a o svemu tome će se brinuti jedinstveni organ na nivou države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: