Sejdiu: Podela kao Pandorina kutija

Ako međunarodna zajednica dozvoli podelu Kosova, to bi bilo otvaranje Pandorine kutije, smatra Fatmir Sejdiu.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 03.01.2008.

13:00

Default images

To se sve ne bi završilo samo sa Kosovom, izjavio je predsednik Kosova. Sejdiu je, u drugom delu novogodišnjeg intervjua listu Koha Ditore, objavljenom danas, istakao da podela ne bi značila samo otvaranje mogućnosti za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nego bi otvorila i pitanje albanske manjine u tri opštine na jugu Srbije, kao i u Makedoniji i Crnoj Gori.

On je rekao da ne veruje da je podela Kosova mogućnost i dodao da Priština nije za takvo rešenje.

"Mi smo za poštovanje granica. Kosovo nema pretenzija prema granicama drugih. Kosovo ceni svoju unutrašnju stabilnost ali i regionalnu stabilnost. Tu pre svih govorim o Makedoniji, ali i o drugima", ukazao je Sejdiu. On sumnja da bi međunarodna zajednica pristala na jedan takav razvoj događaja.

"Nije mi poznato da je međunarodna zajednica spremna da uđe u takvu igru, koja je možda za Srbiju privlačna, ali ne bih rekao da se račun može ovako olako napraviti bez glavnog krčmara. Govorim u smislu da i Kosovo ima svoj odgovor što se tiče toga", naglasio je Sejdiu.

Ukoliko Srbija bude "imala osećaj za novi konflikt sa Kosovom", neće pred sobom imati samo Kosovo kao protivnika, nego ceo svet, "jedan moćni vojni mehanizam - NATO", ocenio je Sejdiu.

"Za nas je vazno da mi čuvamo naš trezven stav, da čuvamo našu stabilnost, da ne padnemo u zamke provokacija koje mogu doći, zato što one mogu doći", zaključio je Sejdiu.

Sejdiu zatražio od Rupela angažovanje

Fatmir Sejdiu zatrazio je od ministra spoljnih poslova Slovenije i predsedavajućeg Evropske unije Dimitrija Rupelja da se založi za rešavanje statusa Kosova.

"Rešavanje poslednjeg i najvećeg preostalog problema nestanka bivše Jugoslavije, završetak dugog procesa nezavisnosti Kosova, jeste najveći izazov koji će tražiti vašu pažnju na početku godine i tokom celog vašeg predsedavanja EU", piše u poruci Sejdiua.

Kosovski predsednik ističe da je proglašenje nezavisnosti Kosova i njeno međunarodno priznavanje u saradnji i koordinaciji sa EU i SAD od životnog značaja za Kosovo, ali i za jugoistočnu Evropu.

"Verujem da će biti čast i za vas da Kosovo kao i 'de jure' nezavisna država tokom vašeg predsedavanja započne dug proces integracije naše zemlje u EU", istakao je Sejdiu.

Sejdiu je izrazio spremnost da u tesnoj saradnji sa slovenačkim predsedavanjem EU počne proces evropske perspektive Kosova i celog ovog dela Evrope kako bi se taj proces što pre ostvario.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: