"Ofanziva šarma" premijera Japana

Japanski premijer Jasuo Fukuda u poseti Kini sa ciljem jačanja odnosa dve zemlje uprkos nerešenim pitanjima iz prošlosti.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2007.

12:46

Default images

Poseta Fukude, koja se tumači i kao "ofanziva šarma", bila je još do pre dve godine nezamisliva u vreme velikih anti-japanskih protesta na kineskim ulicama.

Kao dokaz da su odnosi dve zemlje u međuvremenu daleko bolji, pa i opušteniji, japanski premijer i njegov domaćin, kineski šef vlade Ven Điabao obukli su bejzbol dresove i odigrali kratku utakmicu u državnom sportskoj sali pri rezidenciji namenjenoj visokim gostima.

Fukuda, koji je na vlast došao početkom godine, izjavio je da, za razliku od svog prethodnika, neće posetiti vojno groblje u Jasukuni za koje kritičari smatraju da oličava vojnu prošlost zemlje iz vremena japanske invazije na Kinu.

"Kineska strana je veoma dobro prihvatila takav stav prema jednom istorijskom pitanju. Jer, kada je Fukuda preuzeo vlast, on je sasvim jasno naznačio da će se posvetiti poboljšanju odnosa sa azijskim susedima pre svega Kinom", rekao je Huang Dahui, politikolog sa kineskog univerziteta.

Jučerašnji razgovori dvojice premijera nisu doveli do većeg napretka u još jednom kinesko-japanskom sporu koji se tiče eksploatacije prirodnog gasa u spornom delu Istočnog kineskog mora.

Međutim, oba zvaničnika su saopštila da je došlo do "izvesnog napretka", a kako se saznaje iz japanskih diplomatskih izvora, postignut je konsenzus da se to pitanje reši pre posete kineskog predsednika Hu Đintaoa Japanu narednog proleća.

"Tokom dva i po sata razgovora izneli smo identična mišljenja za veći broj pitanja, u kontruktivnoj i prijateljskoj atmosferi", izjavio je juče kineski premijer nakon razgovora sa japanskim kolegom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: