Platforma za pregovore o NIS-u

Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila platformu za pregovore o sporazumu o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2007.

10:38

Default images

U saopštenju se navodi da će razgovori sa Vladom Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede biti nastavljeni, "kako bi uz uvažavanje obostranih interesa bio postignut sporazum dve države".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović kaže da je Vlada danas usvojila platformu za pregovore oko Sporazuma.

"Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici razmotrila predlog Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede sa Ruskom Federacijom i usvojila platformu za dalje pregovore oko Sporazuma. U platformi su navedena sva pitanja koja je neophodno razmotriti u pregovorima o ovom komleksnom i važnom sporazumu. Nacionalni interes Srbije, kao i svake druge zemlje je da obezbedi energetsku sigurnost, odnosno sigurno i pouzdano snabdevanje energentima stanovništva i privrede. Zbog toga, kao i činjenice da Ruska Federacija podmiruje preko 90 odsto srpskih potreba za gasom, te da je najveća količina nafte na srpskom tržištu ruskog porekla, prirodno da je ovaj sporazum od izuzetne važnosti za Srbiju", kazao je Aleksandar Popović za B92.

"Kao što sam više puta rekao, javnost će biti upoznata sa svim aspektima Sporazuma, nakon što se razgovori o njemu završe, nakon što ga usvoji Vlada i pre nego što krene u Skupštinu na ratifikaciju. Mogu da kažem i da se apsolutno nikakvi novčani iznosi u nacrtu Sporazuma ne pojavljuju", rekao je Popović.

G17 plus protiv sporazuma

Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
Ministri iz G17 plus glasali su protiv, iz razloga što je ova platforma defanzivna, bez konkretnih cifara, koje su inače uobičajene za ovakve platforme.

"Na Vladi je takođe u prilogu bila i sadašnja ruska ponuda, za koju ja, kao nadležni ministrar za ekonomiju, smatram da je veoma nepovoljna za Srbiju, jer se uopšte ne garantuje da će magistralni gasovod proći kroz Srbiju, a s druge strane traži se da se odmah preuzme 51 odsto u NIS-u, a njihovi pregovarači su za to ponudili 400 miliona evra, što je duplo niže od trenutne knjigovodstvene cene NIS-a", izjavio je Mlađan Dinkić.

Drugi provlem je u tome što i ukoliko bi se i donela odluka o prolasku gasovoda kroz Srbiju, ovo što se sada nudi je izuzetno niska propusna moć tog gasovoda, jer je mali krak i on bi bio aktivan tek 2013. godine, iz tehničkih razloga.

"Ja sam upozorio moje kolege iz Vlade da bi se na međunarodnom tenderu za NIS mogla dobiti cena koja je za 5 do 8 puta veća od ove koju trenutno nude Rusi i postavio sam pitanje zašto se u našoj platformi ne izađe sa konkretnom kontra ponudom sa jednom tržisnom cenom za NIS, jer platforma ne znači da mora biti prihvaćen, a i zašto mi sami sebi vezujemo noge u tim pregovorima, zašto ne tražimo nešto što je zaista realno za NIS", rekao je Dinkić.

Moram reći da nisam dobio odgovor na to pitanje i to je i bio razlog zašto nismo mogli da podržimo takvu platformu, rekao je ministar Dinkić.

Bitno je da dobijemo gasovod, ali imajući u vidu da će on biti aktivan tek za 5 godina, jako je bitno da se za NIS postigne odgovarajuća cena, jer od tog novca treba da se gradi celokupna putna infrastruktura u naredne 3 godine i mora da se vodi računa o ekologiji i malim akcionarima, građanima koji treba da dobiju 15 odsto akcija NIS-a, kao i o radsnicima i bivšim zaposlenima NIS-a koji, na ovaj način, gotovo da ništa ne bi dobili, tvrdi Dinkić.

"Ja sam pre dva dana od premijera zatražio razrešenje u radnoj grupi, zato što mi se vezuju ruke i zato što predlog koji daje Ministarstvo ekonomije da treba tražiti normalnu cenu za NIS, neki članovi grupe su odbijali, kao da će se Rusi uvrediti ako im se traži normalna cena za NIS i ako se ide preko neke cifre koja je 400 -500 miliona evra za NIS i ne želim da snosim niti moralnu, niti profesionalnu odgovornost za eventualne negativne posledice", zaključio je Dinkić. Prema ranijim navodima beogradskih medija, Rusija je ponudila od 400 do 500 miliona evra za većinski udeo u NIS-u, uz investicije od 500 miliona evra do 2012. godine u zamenu za izgradnju kraka gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju, ali nije ponudila čvrste garancije za taj projekat.

Sajt Enerdžiobzerver objavio je da Vlada Srbije ima rok da se o ponudi izjasni do 18. januara.

Urednik sajta Energoportal info Dragan Nedeljković kaže da ruska ponuda dugoročnog snabdevanja energentima bi trebalo da obraduje sve.

"Srbiji je ponuđen u paketu aranžman koji podrazumeva gradnju magistralnog gasovoda koji ide prema Evropi preko Srbije i koji obezbeđuje Srbiji minimum 5 milijardi kubika godišnje. Drugi deo istog tog aranžmana je gradnja podzemnih skladišta, treći deo je modernizacija NIS-a. Energetski stručnjaci se čude da se bilo ko protivi postizanju takvog sporazuma, pogotovo što je reč o međudržavnom sporazumu", kaže Nedeljković.

Nedeljković tvrdi i da se u međudržavnom sporazumu Rusije i Srbije ne navode nikakve cifre već da se navode samo osnovni principi saradnje.

"O konkretnim ciframa u predloženom sporazumu nema reči, o tome tek treba pregovarati. Sad je reč o ponudu čitavog aranžmana i ponudio osnivanja tri zajedničke energetske kompanije. Ideja je da se u Srbiji napravi jedan od najvećih energetskih giganata Evrope. Gasprom je u svetskim razmerama jedna od najvećih kompanija", kaže Nedeljković.

Podsetimo, početkom decembra Rusija je ponudila Srbiji sporazum o saradnji u oblasti energetike koji bi, po predlogu ruske strane, između ostalog, trebalo da obuhvata izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, ulaganje u modernizaciju NIS-a i izgradnju podzemnog skladišta prirodnog gasa u Banatskom dvoru.

Kostreš: Moguć i referendum u Vojvodini

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od premijera Vojislava Koštunice informacije o pregovorima koji se vode povodom predstojeće privatizacije Naftne industrije Srbije.

Kostreš je u izjavi za B92 naveo da privatizacija NIS-a ne može da bude obavljena bez saglasnosti vojvođanske administracije, zbog toga što su vojvođanske kompanije na čelu sa Naftagasom činile većinski deo u konsolidovanom bilansu NIS-a prilikom njegovog osnivanja.

"Na teritoriji Vojvodine se nalaze obe rafinerije, sva izvorišta nafte i gasa, u Banatskom Dvoru je veliki rezervoar za odlaganje gasa - znači, sve što vredi u NIS-u se nalazi na teritoriji Vojvodine, i ne može da se proda bez saglasnosti vojvođanske administracije. Sa druge strane, ukoliko su informacije koje suse pojavile u javnosti tačne - da je prva rata 400 miliona evra - to je cena koja je jednaka Robnim kućama Beograd koje su ustečaju već deset godina, a NIS je najprofitabilnija grana u državi Srbiji. Takve stvari se ne smeju prodavati", kaže Kostreš.

Kostreš kaže da očekuje da će Vlada Srbije uskoro odgovori na zahtev vojvođanskih organa jer, kako je naglasio, u pitanju je isuviše važan posao da bi mogao biti okončan bez uvažavanja svih relevantnih institucija.

"Mislim da odgovor Vlade mora uslediti veoma brzo, a ne isključujem ni radikalne mere kao što su recimo raspisivanje referenduma u Vojvodini oko privtizacije NIS-a. Dovoljno dugo je Vojvodina stajala sa strane i posmatrala kako se vojvođanski kapaciteti daju u bescenje", rekao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: