Rusija ne prodaje S-300 Iranu

Rusija neće prodati svoj protivvazdušni sistem odbrane S-300 Iranu, ali se nastavlja saradnja na polju nuklearne energije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.12.2007.

10:54

Default images

"Pitanje snabdevanja Irana sa S-300 antiraketnim sistemima, o kojem je bilo reči u medijima, nije u planu, ne razmatra se i o njemu se za sada ne pregovara sa iranskom stranom", navodi se u saopštenju ruske federalne službe za vojnu i tehničku saradnju.

Iranski ministar odbrane Mostafa Mohamed Nadžar je ove nedelje rekao da će Rusija snabdeti Iran novim protivvazdušnim sistemom odbrane S-300, na osnovu ranije potpisanih sporazuma.

Stigla pošiljka nuklearnog goriva

Iranu je isporučena druga pošiljka nuklearnog goriva iz Rusije za potrebe nuklearne elektrane "Bušer", čija je izgradnja u toku.

"Druga pošiljka kontejnera sa gorivom za nuklearnu elektranu 'Bušer' isporučena je Iranu u petak", potvrdio je zamenik direktora iranske Agencije za atomsku energiju Ahmad Fajazbakš.

Prva isporuka ruskog nuklearnog goriva od oko 80 tona je obavljena 17. decembra.

Zvanična Moskva i Vašington smatraju da bi ruske isporuke nuklearnog goriva Iranu trebalo da ubede vlasti u Teheranu da obustave svoj sporni program obogaćivanja uranijuma.

Zapad optužuje Teheran da je cilj njegovog programa obogaćivanja uranijuma proizvodnja oružja za masovno uništavanje, dok Iran tvrdi da je on namenjen isključivi proizvodnji električne energije.

Ruski zvaničnici su najavili da će treća i poslednja pošiljka nuklearnog goriva za "Bušer" stići u februaru, što će omogućiti da prva iranska nuklearna elektrana bude puštena u rad šest meseci kasnije.

Iran planira da, u skopu programa za izgradnju elektroenergetskih postrojenja sa ukupnom integrisanom snagom od 20.000 megavata do 2020, sagradi još nuklearnih elektrana kako bi pokrio sve veću tražnju struje.

Za realizaciju tog plana potrebno je još nuklearnog goriva proizvedenog u zemlji, pa se u tu svrhu sprovodi program obogaćivanja uranijuma, tvrde iranski zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: