Vlada vanredno o NIS-u

Sutra vanredna sednica Vlade o energetskom sporazumu sa Rusijom. Ministarstvo ekonomije traži od premijera da sporazum temeljno preispita.

Izvor: B92

Petak, 28.12.2007.

18:32

Default images

Energetski sporazum sa Rusijom, o kome je B92 izveštavao pre dva dana, biće tema sutrašnje vanredne sednice vlade Srbije. O tom sporazumu, bar zvanično, u poslednja 24 sata ništa nisu znali ni ministar trgovine Predrag Bubalo ni ministar finansija Mirko Cvetković, koji su članovi radne grupe za energetsku saradnju Srbije i Ruske federacije, ali ni nadležno Ministarstvo energetike.

U intervjuu Blicu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je ruska ponuda od 400 miliona evra za 51 odsto kapitala NIS-a ponižavajuća.

"Ispada da polovina našeg naftnog giganta vredi isto kao Robne kuće Beograd, koje su deset godina u stečaju!", kaže Dinkić.

"Rusi traže da se ne primenjuju evropski ekološki standardi do 2012, što bi samo povećalo zagađenje u Pančevu i Beogradu“, objašnjava Dinkić. Interesantno da su ministri koji su članovi radne grupe posle objavljivanja informacije o dogovoru sa Rusima, tvrdili da ništa ne znaju o tome

U Ministarstvu ekonomije je potvrđeno za B92 da je juče upućeno pismo premijeru Vojislavu Koštunici, gde su navedeni svi razlozi zbog kojih to Ministarstvo smatra da je predlog koji je predložila ruska strana izuzetno nepovoljan za Srbiju i da ozbiljno ugrozava nacionalne interese zemlje u oblasti ekonomije.



Od premijera je zatraženo da se predlog sporazuma temeljno preispita, te da se ruskoj strani predlozi da se NIS izuzme iz međudržavnog sporazuma, odnosno da se njegova privatizacija izvrši putem javnog tendera, čime bi se postigla cena koja bi bila od pet do osam puta veća od sadašnje ruske ponude, dok bi ozbiljne ruske naftne kompanije svakako bile dobrodosle na tenderu.

U tom slučaju, sporazum bi se odnosio samo na gasni aranžman, koji i inače ne može biti primenjen u praksi pre 2013. godine, kažu za B92 u Ministarstvu ekonomije.

Kako sajt Eneredžiobzerver saznaje u ruskim diplomatskim krugovima, Radna grupa za saradnju Srbije i Rusije u oblasti naftne i gasne privrede nastaviće razgovore o energetskoj ponudi Moskve Beogradu posle novogodišnjih praznika u glavnom gradu Ruske Federacije.

Prema tom izvoru, ruska strana očekuje da se u Moskvi postigne dogovor u vezi ruske energetske ponude, kako bi ona mogla da se potpiše sa srpskim predstvanicima 18. januara u Sofiji, gde će boraviti ruski predsednik Vladimir Putin.

Opširnije informacije možete naći i na ekonomskom portalu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: