Jelašić: Inflacija 10 odsto

Srbija u novu godinu ulazi sa zabrinjavajućim stepenom ukupne inflacije, koja će biti oko 10 odsto, ocenio je Radovan Jelašić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.12.2007.

13:41

Default images

On kaže da će inflacija na kraju godine biti oko 10 odsto, umesto planiranih 6,5 odsto. Na poslednjoj konferenciji za novinare Narodne banke Srbije u ovoj godini, guverner je rekao da je, zbog inflatornih očekivanja, Monetarni odbor NBS podigao referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 10 odsto i najavio da će u sledećoj godini centralna banka voditi restriktivnu monetarnu politiku.

"Inflacija polako kuca na vrata i inflaciju ne čuje samo onaj ko se pravi gluv. Pasivnost danas će se višestruko platiti posle nekoliko meseci, a propušteno vreme kasnije znači još oštije mere", objasnio je Jelašić zašto je monetarni odbor odlučio na značajno povećanje svoje referentne kamatne stope.



Bazna inflacija će ove godine iznositi 5,4 odsto, a Jelašić smatra da će osnovna i bazna inflacija nastaviti da rastu do polovine sledeće godine.

Prema njegovim očekivanjima, ukupna inflacija će u prvoj polovini 2008. godine biti dvocifrena, bazna inflacija će biti oko šest odsto, a posle toga obe stope bi trebalo da počnu da padaju.

Jelašić je rekao da je od ukupne inflacije od 10 odsto, koja se očekuje do kraja 2007. godine, udeo rasta cena na malo pod kontrolom države iznosio 6,6 odsto.

"Inflaciju neće smanjiti priče, neće smanjiti namere, planovi, privremena rešenja, nego isključivo konkretne mere, koje će doprineti tome da se pojedine cene smanje", kaže on.

"Mi ćemo tokom godine postepeno zaoštravati mere restriktivnosti sve dotle dok ne postignemo naš cilj za narednu godinu - a to je da bazna inflacija bude između tri i šest odsto", rekao je on. Govoreći o aktivnostima NBS na deviznom tržištu, Jelašić je naveo da je u toku 253 radna dana ta banka bila aktivna svega 17 dana, i to u januaru i februaru.

Tada je intervenisala sa svojim deviznim rezervama, kao i pre nekoliko dana, kada je prodala na deviznom tržištu oko četiri miliona evra da bi smirila nagli rast deviznog kursa.

U 2008. godini NBS će tržištu prepustiti da ono određuje kretanje deviznog kursa, gde će tržište, na osnovu ponude i potražnje, određivati dnevno kretanje, a intervenisaće samo u izuzetnim slučajevima, da spreči preveliki rast ili pad u toku dana, rekao je guverner.

RZS: Inflacija dostigla 10,1 odsto

Inflacija u Srbiji u 2007. godini dostigla je 10,1 odsto, a rast bruto domaćeg proizvoda iznosiće 7,5 procenata, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Broj zaposlenih je opao za 1,2 odsto, a zarade bez poreza i doprinosa povećane su 27,9 odsto nominalno i 19,5 odsto realno, pokazuju podaci RZS.

Troškovi života su u decembru 2007. godine povećani 1,5 odsto u odnosu na novembar i 11,9 odsto u odnosu na decembar 2006. godine, kazao je direktor RZS Dragan Vukmirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: