Rusija nudi milijardu evra za NIS

Vlada Rusije ponudila je Srbiji milijardu evra za većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije.

Izvor: Beta, Blic

Sreda, 26.12.2007.

08:35

Default images

U ponudu ulaze i aranžmani za prolazak kraka gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa u Banatskom Dvoru, saznaje sajt Enerdžiobzerver. Pola milijarde evra bilo bi isplaćeno u gotovini, dok bi druga polovina novca bila investirana u NIS. Prema tom predlogu Vlada Srbije bi zauzvrat Rusima bez tendera dala većinsko vlasništvo u NIS-u.

Prema saznanjima sajta Enerdžiobserver Gasprom je taj predlog, uručio ministru energetike Aleksandru Popoviću.

Urednica tog sajta Sijka Pištolova kaže za B92 da svaka ponuda za NIS - manja od tri i po milijarde evra - predstavlja nepristojnu ponudu i da bi prodaja bez tendera znatno smanjila socijalni program radnika NIS-a, i sprečila podelu besplatnih akcija.

"Gasprom smatra da za imovinu NIS-a treba da plati milijardu evra. Od toga bi 500 miliona išlo za u budžet Srbije, a drugih 500 miliona su investicije koje će navodno Gasprom uložiti do 2012. godine u modernizaciju NIS-a. To je potpuno van zdrave pameti zato što u Srbiji još ne postoji adekvatna institucija koja bi do kraja iskontrolisala da li je Gasprom uložio u NIS obećanih 500 miliona evra", objašnjava Pištolova.

Slične podatke o ponudi Rusa izneo je danas i dnevnik "Blic". Ministar energetike Aleksandar Popović nije želeo da komentariše ove navode, ocenjujući da se radi o spekulacijama.

"Radi se o spekulaciji, sam tekst međudržavnog sporazuma ne spominje nikakve cene i nikakav novac. Prema tome samo da vam dokažem o kojoj se vrsti spekulacija radi. Ja razumem potpuno interes javnosti i ponavljam ništa se ne skriva. Onog momenta kada je nacrt uručen mi smo tog istog dana obavestili javnost i onog momenta kada se razgovori završe, dakako znatno pre potpisivanja i pogotovo pre ratifikacije u Skupštini koja je ključna javnost će biti obaveštena o svim aspektima takvog usaglašenog sporazuma", kaže ministar Popović.



Generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković izjavio je da NIS nema pecizne podatke o tome šta je ruska strana spremna da ponudi, i da nije važno da li reč o tenderu, ili direktnoj ponudi, ako je ta ponuda prava.

"Ono što nas trenutno zanima je kakav će biti ugovor, kakve će obaveze biti preuzete i kakva će biti realizacija investicionih aktivnosti i novčano i kako će biti praćena i realizovana u institucijama ove države. Nama je sasvim prihvatljiv jedan scenario sinergije sa kompanijama iz Rusije i po pitanju novca i po pitanju potencijala i resursa kojima raspolažu iskustva i sinergije u ljudima. Sačekajmo da se završe razgovori na nivou Vlade, pa ćemo mi nad kojima se vrši radnja moći da damo nešto konkretnije", rekao je Bošnjaković.

Pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić, međutim, smatra da bi NIS trebalo da se privatizuje putem tendera, po konceptu koji je predložilo ministarstvo ekonomije predvođeno Mlađanom Dinkićem.

"Svi znamo i baratamo sa knjigovodstvenom vrednošću NIS-a. Naš je predlog, a to je koncept privatizacije koje je predložilo ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja da se NIS proda na tenderu o da premet prodaje bude 51 odsto državnog kapitala", kaže Ćirić.

Ruska ponuda,navodno, podrazumeva izradnju kraka gasovoda Južni potok koji bi gradila firma „Jugo-ros-gas“ u saradnji sa „Srbijagasom“.

Procenjuje se da bi prolazak centralnog gasovoda „Južni potok“ vlasniku mogao da donese oko 200 miliona dolara godišnje od tranzitnih taksi, dok bi samo krak ovog gasovoda bio duplo manjeg kapaciteta.

Taj krak bi išao do Bosne i Hercegovine, a tranzitne takse bile bi mnogo manje, što zbog manjeg kapaciteta, što zbog toga što bi se na njega zakačili gasovodi manjeg broja država.

Ruska ponuda Srbiji nepovoljna

Energetski sporazum koji je Rusija ponudila srpskoj vladi veoma je nepovoljan za našu zemlju, objavio je sajt Enerdžiobzerver.

Taj sajt navodi, na osnovu internog Pregleda ključnih ruskih predloga i srpskih kontrapredloga u domenu energetike, o kojima je juče raspravljala vladina radna grupa, da bi srpska Vlada trebalo da se izjasni o ovom ruskom predlogu najkasnije do 18. januara.

Prema pisanju tog sajta najdiskutabilniji deo predloga se odnosi na privatizaciju NIS-a. Po tom predlogu, Rusi traže da preuzmu 51 odsto vlasništva odmah posle potpisivanja sporazuma, odnosno da odmah prisvoje 51 odsto celokupne aktive na dan 1. decembar 2007. godine.

Ruska strana pritom nudi 400 miliona evra za 51 odsto akcija, plus 500 miliona investicija od 2008. do 2012. godine. „To bi u prevodu značilo da oni i neće morati da dokazuju da li su uložili tu sumu, jer u Srbiji još ne postoji adekvatna institucija koja kontroliše da li su kupci uložili obavezna sredstva iz kupoprodajnog ugovora“, navodi Enerdžiobzerver.

Opširnije o ovoj teme možete čitati u sekciji BIZ.

Aleksejev: Dijalog ide u dobrom pravcu

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev je izjavio danas da se dijalog ruske i srpske strane o Predlogu sporazuma o saradnji u oblasti energetike konstatno odvija i da pregovori "idu u dobrom pravcu".

Ambasador nije želeo da komentariše navode medija da je Rusija ponudila milijardu evra za kupovinu "Naftne industrije Srbije".

Na pitanje da li Srbija ima šansu da krak gasovod "Južni potok" prođe kroz Srbiju, Aleksejev je naglasio da bi on "želeo da Srbija ima šansu i da će kao ambasador Rusije učiniti sve da to toga dođe".

Ruski ambasador je naveo i da je "Aeroflot" zainteresovan da učestvuje na tenderu za "Jat ervejz" i rekonstrukciju aerodroma "Nikola Tesla" kao i za izgradnju teretnog terminala.

Ministar trgovine Predrag Bubalo ocenio je da su konsultacije o Nacrtu sporazuma o saradnji u energetici ozbiljne i naglasio da su ambicije srpske strane "veće od onoga sto je dala ruska strana".

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se osim skladišta gasa u Banatskom dvoru izgrade i dodatna skladišta u Vojvodini kako bi Srbija raspolagala centralnim i najvećim skladištem u Jugoistočnoj evropi.

Ministar je podsetio i da je Rusija najprirodniji partner u oblasti energetike imajući u vidu činjenicu da je lider u toj oblasti u svetu.

Ministar Bubalo i ambasador Aleksejev su posetili danas Privrednu komoru Srbije gde su razgovarali sa preduzetnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: