DSS i DS se dogovorili o rezoluciji

Dve stranke vladajuće koalicije, DS i DSS usaglasile su večeras tekst rezolucije o Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2007.

08:14

Default images

Ta rezolucija bi trebalo da bude osnova za nastavak sprovođenja državne politike prema Kosovu. Prethodnih dana je najavljivano da će DS i DSS razmatrati i politiku Srbije prema EU, odnosno pitanje nastavka integracija u Uniju. B92 saznaje ja da je Tekst Rezolucije o Kosovu i Metohiji stigao večeras u Skupštinu Srbije i da će ga sutra dobiti šefovi poslaničkih grupa, uoči sednice u sredu.

Prema tekstu rezolucije, međunarodni sporazumi koje Republika Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

U predlogu rezolucije u koji je B92 imao uvid, navodi se nekoliko ključnih stavova, koji bi, ukoliko Skupština Srbije usvoji taj dokument, trebalo da predstavljaju okvir delovanja državnih organa.

Pored već navedenog o međunarodnim sporazumima, predloženom rezolucijom predviđeno je da odbrana Kosova i Metohije kao integralnog dela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje ovog pitanja na osnovu Rezolucije SB UN 1244.

Svi akti proglašenja i priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz ovih akata, ma ko ih donosio i primenjivao, biće proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije, navedeno je u tekstu.

Takođe, posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

Predloženom rezolucijom Vlada Srbije bi bila obavezana da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u svim oblastima njenih nadležnosti u slučaju protivpravnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Vlada se, takođe, obavezuje da što efikasnije primenjuje ustavne nadležnosti Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i da ojača delovanje državnih institucija u ostvarivanju tih nadležnosti, a posebno da u svim okolnostima koje bi mogle "nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva".

Ovom rezolucijom Narodna skupština nalaže Vladi Srbije da međunarodni sporazumi koje Republika Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Konačno, Narodna skupština traži od državnih organa Republike Srbije da upotrebe sva pravna sredstva pred odgovarajućim međunarodnim i nacionalnim sudovima za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Ovi stavovi proizlaze iz nekoliko činjenica, a pre svega iz činjenice da je albanska strana u pregovorima uz posredovanje trojke "izbegavala da stvarno pregovara na isti način kao što je to činila u prvoj fazi koju je vodio Marti Ahtisari, a glavni razlog njene opstrukcije nalazi se u stavu nekih zapadnih država da Kosovo treba da dobije nezavisnost".

Narodna skupština, kako je navedeno u tekstu predloga rezolucije, konstatuje i da se neke zapadne države oštro protive nastavku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, što je onemogućilo Savet bezbednosti da pronađe kompromisno rešenje ovog pitanja.

Kako se navodi, ove države ohrabruju albanske predstavnike na Kosovu i Metohiji da proglase nezavisnost pokrajine i prete Republici Srbiji priznanjem ovog protivpravnog čina.

Narodna skupština utvrđuje da bi uspostavljanje predložene misije EU za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

Takođe, navodi se da Narodna skupština traži od Vlade Srbije da sa EU utvrdi da misija EU ne može doći na teritoriju Srbije, na Kosovo i Metohiju, bez adekvatne odluke Saveta bezbednosti, kao i da Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju, predloženo je rezolucijom.

Sednica o Kosovu ipak u sredu

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu biće održana u sredu u 14 sati. Istog dana u 10 sati glasaće se o predlogu budžeta.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić zakazao je sednicu posvećenu Kosovu nakon konsultacija sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samrdžićem.

U saopštenju Dulića se navodi da je procenjeno da su stvoreni uslovi da se sednica posvećena Kosovu održi ranije nego što je bilo planirano, jer bi u toku dana trebalo da počnu konsultacije ministra Samardžića sa poslaničkim grupama.

Uslovi za održavanje sednice o Kosovu su stvoreni i zbog toga, kako se navodi u saopštenju, što Vlada Srbije još nije dostavila predloge zakona potrebnih za raspisivanje lokalnih i pojkrajinskih izbora.

Predsednik Skupštine Srbije je ocenio da tako utvrđen plan rada parlamenta ostavlja mogućnost da se do kraja godine usvoje zakoni potrebni za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora.

Srpska radikalna stranka je prethodno danas najavila opstrukciju rada Skupštine ukoliko sednica o Kosovu ne bude održana u sredu. Zahtev da parlament u sredu raspravlja o Kosovu izneli su danas za skupštinskom govornicom poslanici Srpske radikalne stranke

"Ukoliko do srede ne bude krenula rasprava o Kosovu i Metohiji, SRS će ući u opstrukciju parlamenta i nećemo raditi ništa drugo dok ne dobijemo predlog rezolucije ili ćemo mi sastaviti taj predlog", rekao je poslanik radikala Dragan Todorović tokom sednice.

Lideri DS-a i DSS-a u međuvremenu nastavljaju razgovore o tekstu rezolucije o Kosovu, koju bi Skupština Srbije trebalo da razmatra na sednici u sredu.

Jeremić: Tekst rezolucije će biti usaglašen večeras

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da je tekst rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji "već praktično usaglašen između koalicionih partnera u Vladi Republike Srbije". Jeremić je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao da očekuje da će tekst rezolucije biti u potpunosti usaglašen u toku večeri.

"Pronađen je zajednički imenitelj koji omogućuje kontinuitet sprovođenja državne politike po pitanju najvažnijih prioriteta", rekao je Jeremić.

On je dodao da su razgovori trajali tokom celog dana i da je nadomak postizanje jedinstvenog stava.

Jeremić je kazao da je danas sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem prolazio kroz nacrt teksa rezolucije i da su učinili napor da pronađu formulacije koje omogućavaju kontinuitet državne politike.

On je dodao da će krajnji dogovor odobriti predsednik i premijer, Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Šutanovac: Loša politika DSS-a

Dragan Šutanovac je potvrdio da je DS tokom vikenda dobio predlog DSS-a o novom tekstu rezolucije o Kosovu.

Potpredsednik DS-a je u emisiji "Kažiprst" Radija B92 ocenio kao "jako lošu politiku" stav DSS-a da se potpisivanje Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji sa EU uslovi garancijama za teritorijalnu celovitost i ocenio da ta inicijativa DSS-a "ima veze sa izborima".

On očekuje da će većinski stav u Vladi biti da se potpiše sporazum sa EU i da DSS to neće uslovljavati. "Naravno, ne slažemo se ukoliko EU podrži unilateralno priznanje nezavisnosti Kosova, ali nemamo prava da se odreknemo budućnosti za građane Srbije", kazao je Šutanovac.

Šutanovac je naveo da Demokratska stranka neće odstupiti od zagovaranja evropskog puta Srbije i da će nastaviti da radi na osnovu pet principa koji su usvojeni prilikom formiranja Vlade Srbije, a na kojima je Vlada do sada funkcionisala.

Na pitanje o mogućnosti da DSS ne podrži kandidata DS-a Borisa Tadića na predsedničkim izborima, Šutanovac je rekao da DSS ima više opcija - da ima svog kandidata, da ne podrži kandidata DS-a, da podrži nekog drugog kandidata i da bojkotuje izbore.

Potpredsednik Demokratske stranke rekao je i da je Vlada Srbije stabilna i da nema problema u njenom funkcionisanju.

Šutanovac je rekao da se 3. februar, kada treba da bude održan drugi krug predsedničkih izbora, "kao datum održavanja lokalnih izbora pojavio u medijima".

On je kazao da to "nije zvanična ponuda DS-a" i da nema saznanja da je to odlučeno iako lično "ne misli bi bilo loše održavati drugi krug predsedničkih izbora istovremeno sa lokalnim izborima".

"Ne odlagati potpisivanje sporazuma sa EU"

Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
Ministar i lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da ne treba odlagati pregovore za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i odbacio spekulacije da je, navodno, na "pomolu kriza" Vlade Srbije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju treba potpisati danas, ako je moguće", kazao je Dinkić i upozorio da je "bilo kakvo odlaganje potpisivanja, protiv interesa građana Srbije".

"Što se tiče Vlade, nisam primetio nikakve probleme u funkcionisanju", rekao je Dinkić odgovarajući na pitanje da li je na pomolu kriza Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: