Tadić: Srbija je evropska zemlja

Kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije, Boris Tadić započeo kampanju juče u Novom Sadu. G17+ ponovio podršku Tadiću.

Izvor: B92

Nedelja, 23.12.2007.

10:44

Default images

Aktuelni predsednik Srbije na konvenciji u novosadskom SPENS-u izjavio je da će Srbija biti evropska zemlja, kao što to jeste i što je bila i dodao da je to 2000. godine bio odgovor politici koja je vodila u "opasnost i neizvesnost". “Srbija se opredelila za život sa svetom i protiv izolacije”, kazao je Tadić.

"Naša vizija je vrlo jednostavna. Naša politika je vrlo jasna. Ne odustajemo od našeg identiteta i naše istorije, ni od našeg Kosova, ni od naše Evrope. Ne odustajemo od naših legitimnih ciljeva, od naših prava", rekao je Tadić.

Boris Tadić je naveo da Srbija samo otvarajući se prema svetu može da pribavi nova sredstva kojima se otvaraju nova radna mesta.

"Srbija 30 godina nije investirala u neki kapitalni projekat i zato je veoma važno da autoput Beograd-Novi Sad bude završen za pet godina", poručio je Tadić.

A Tadić je danas u nastavku svoje kampanje, poručio da u središte pažnje javnosti treba postaviti odnos prema deci i probleme sa kojima se porodice u Srbiji suočavaju u svakodnevnom životu.

"Imamo jasno saznanje da u porodicama postoji nasilje prema deci, postoji i nasilje prema njihovim majkama i to mora da se izmeni. Mi moramo kao društvo da radimo na iskorenjivanju takvog nasilja", poručio je Tadić na predizbornom skupu koji je organizovao Opštinski odbor Demokratske stranke Palilula.

Tadić je ocenio da su devedesete godine prošlog veka, u kojima je preovladavalo nasilje, ostavile trag na današnje generacije koje treba da budu nosioci društa.

On je takođe ukazao da se u Srbiji često zaboravljaju važni, egzistencijalni problemi.

"Kao društvo ponekad zaboravljamo jedan temeljni problem, možda i najvažniji, a to je da li tata i mama mogu da donesu platu kojom mogu da prehrane svoju porodicu, da kupe deci patike i pantalone i da im ponude da idu na letovanje. To su problemi sa kojima se svaka porodica suočava. Ljudi hoće da se ti problemi reše", kazao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, takvi egzistencijalni problemi mogu se rešiti samo otvaranjem novih radnih mesta.

G17: Put ka Uniji nema alternativu

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić kaže da će se ta stranka suprotstaviti bilo kome ko traži da se zaustavi put Srbije ka Evropskoj uniji.

Na sednici Glavnog odbora stranke Dinkić je rekao da ubrzani put Srbije ka Uniji nema alternativu i istakao da 70 odsto građana podržava članstvo Srbije u toj organizaciji.

Uz ocenu da se u delu javnosti postavlja "lažna dilema" da li treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Mlađan Dinkić kazao je da bi pitanja rešavanja statusa Kosova i evropske integracije trebalo potpuno odvojiti.

On je rekao da su političari u Srbiji opravdano ljuti, jer neke zemlje Unije ne razumeju borbu za očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje, ali da to nije razlog da kažemo da nećemo u Uniju.

"Ako bi, u slučaju nepovoljnog rešenja statusa Kosova naša odluka bila fatalistička, mi pucamo sami sebi u nogu. Sa stanovišta G17 plus svakako ne treba odlagati, već treba što pre potpisati Sporazum o pridruživanju Evopskoj uniji. Sve ostalo bilo bi potpuno iracionalno ponašanje, potpuno beskorisni inat i gubitnička politika", kazao je Dinkić.

Lider G17 plus je ponovio da će ta stranka podržati Borisa Tadića na predsedničkin izborima, jer je on najbolji kandidat i naložio Glavnom odboru da napravi plan aktivne podrške Tadićevoj kampanji.

U G17 plus nadaju se da će u strankama vladajuće koalicije provladati razum nad emocijama.

Ipak, funcioneri te stranke navode da nisu sigurni da će ova koalicija ostati zajedno do kraja mandata.

Suzana Grubješič, šefica poslaničke grupe G17 u Skupštini Srbije rekla je da poslanički klub G17 plus neće podržavati onu većinu koja misli da iz Evrope dolazi "sve zlo ovog sveta, a sa istoka sve najbolje, pride i gas".

"Nikada nećemo glasati ni za jedan zakon, deklaraciju, rezoluciju koja bi Srbiju okrenula od zapada prema istoku", kazala je Grubješićeva.

Podrška Ljajića i Dodika

Podršku Borisu Tadiću na izborima pružio je lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, ali i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je poručio da saradnja Republike Srpske i Srbije nikad nije bila bolja nego za vreme mandata Tadića i da sadašnji predsednik Srbije jedini može pozitivno da utiče na tok pregovora o Kosovu.

Dodik je rekao i da su radikali u Republici Srpskoj "prošlost".

Konvenciji Demokratske stranke prisustvovali su i upravnik pozorišta Atelje 212 Svetozar Cvetković ali i pesnik i pevač Đorđe Balašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: