Doček Nove godine

Beograd i Novi Sad će za novogodišnju noć izdvojiti ukupno oko 45 miliona dinara, odnosno više od pola miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 21.12.2007.

07:45

Default images

Najviše novca biće izdvojeno za honorare muzičara. Nekim građanima, međutim, nije do pesme - grupa Novosađana pokrenula je inicijativu da se 20 odsto novca planiranog za doček Nove godine odvoji u humanitarne svrhe. Beograd će za doček novogodišnje noći iz budžeta izdvojiti 22 miliona dinara.



Beograđane i njihove goste očekuje bogat muzički program na nekoliko mesta u gradu, kao i vatrometi, klizališta, kaže za B92 direktorka Belef centra Milena Stojićević.

"Najveći troškovi idu na honorare velikih zvezda, poput engleskog sastava Stereo em siz, Vlade Georgijeva, Bajage i instruktora, Van Goga, Harisa Džinovića i popularnog španskog di džeja Džoa Baltroma i ti honorari iznose oko 12 miliona dinara ", kaže ona.

Spektakl se očekuje i u Novom Sadu. Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković uspela je svojim sugrađanima da obezbedi nastup jedne od najvećih zvezda domaće muzičke scene - Zdravka Čolića.

Međutim, grupa Novosađana protivi se velikim izdacima za novogodišnju noć.

Inspirisani devetogodišnjim Davidom, koji se odrekao svoje ušteđevine u humanitarne svrhe, pokrenuli su peticiju u kojoj od gradskih vlasti zahtevaju da se deo troškova za novogodišnju noć iskoristi za pomoć socijalno ugroženima.

"Za 60.000 evra može da se reši jedno stambeno pitanje. Ili, spontano su se pojavili predlozi potpisnika peticije da se plati lečenje u inostranstvu za dvoje dece iz Novog Sada. Dakle, za taj novac možete da uradite mnogo toga", rekla je inicijatorka te akcije Tatjana Vehovec.
Zoran Alimpiæ
Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić kaže za B92 da gradska vlast svakodnevno pomaže siromašnima i smatra da su akcije, poput ove u Novom Sadu, čista demagogija.

"Ne treba gledati na ovaj projekat kao na puku zabavu, to je i investicija u imidž grada koja priziva nove investicije, ali omogućava i privredni razvoj, više radnih mesta, napredak grada", rekao je on.

"Tako se onda i u socijalnoj sferi vraća mnogo više nego što bi bio slučaj kada bismo, u mirnom i tužnom gradu u kome se ništa ne slavi, delili ova sredstva kao socijalnu pomoć", kaže Alimpić.

U Srbiji je, prema poslednjim zvaničnim podacima, socijalno ugroženo oko 140.000 stanovnika.

U narodnim kuhinjama, kojih nema dovoljno, uvek je potreban obrok više, a u prihvatilištima za beskućnike nema dovoljno mesta.

Ako uporedimo ovu sliku sa planiranim troškovima za novogodišnju noć, čini se logičnim pitanje zbog čega se ne smanje troškovi za muziku.

Sa druge strane, svi veći gradovi u svetu organizuju dočeke nove godine na trgovima, a javni doček je predviđen pre svega za turiste i one koji nemaju novca za skupe restorane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: