Rumunija lansira satelit

Rumunija je spremna da naredne godine lansira u orbitu svoj prvi satelit.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.12.2007.

16:41

Default images

U izgradnji satelita učestvovali su specijalisti agencije kosmičkih istraživanja, ministarstva odbrane, kao i rumunski studenti. Prema sadašnjem planu, kosmički nano-aparat "Golijat" težak 1, 5 kilograma, veličine kutije od cipela, izvešće na jesen naredne godine u orbitu od 700 kilometara rusko-ukrajinski raketonosač "Dnjepar", navodi agencija Itar tas.

U svojoj misiji prvi rumunski satelit treba da ispuni više zadataka. Tu je snimanje većih rumunskih gradova, šumskih masiva, zona mogućih poplava, da prati kretanje meteorita koji nanose štetu orbitalnoj stanici i drugim kosmičkim aparatima, kao i da meri radijaciju u zemljinoj orbiti.

Ministarstvo odbrane Rumunije takođe učestvuje u projektu i na satelitu će biti postavljena specijalna aparatura za bezbednosne namene.

Ranije je planirano da rumunski satelit izvede u orbitu evropski raketonosač "Vega", ali je kasnije plan izmenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: