Deliću određen kućni pritvor u BiH

Sarajevo -- Haški tribunal od vlade BiH zahteva da Rasimu Deliću odredi kućni pritvor, jer je prekoračio uslove privremenog oslobađanja.

Sudija Haškog tribunala Volfgang Šomburg doneo je odluku kojom se od vlade Federacije BiH zahteva da haški optuženik, penzonisani general Rasim Delić, bude stavljen u kućni pritvor, jer je prekoračio uslove privremenog puštanja na slobodu. Optuženi može biti pušten iz kućnog pritvora samo ukoliko mu je neophodno lečenje, stoji u odluci sudije.

Odluka je doneta uprkos tome što je vlada Fedearcije BiH dala dodatne garancije, na zahtev sudije Žalbenog veća Tribunala u Hagu.

Sudija je uputio oštro upozorenje Deliću da će svako dalje kršenje uslova privremenog puštanja na slobodu - koliko god beznačajno - voditi razmatranju najnovije odluke.

Tužilaštvo je 14. decembra podnelo zahtev za hapšenje generala Delića, kome se u Hagu sudi po komandnoj odgovornosti zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i Hrvatima u Bosni.

U zahtevu je navedeno da je general Delić prekršio uslove iz naloga o privremenom puštanju na slobodu, jer se u Sarajevu susreo sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, s kojim je razgovarao o optužnici, iako je izričito zabranjeno da o tome razgovara bilo s kim, osim sa svojim advokatom Vasvijom Vidović.

Delićeva odbrana je negirala navode Tužilaštva, tvrdeći da general nije 13. decembra razgovarao sa Silajdžićem o optužnici i suđenju, vec o svom zdravlju i porodičnoj situaciji.

Prema pravilima Tribunala o privremenom puštanju na slobodu, optuženima je izričito zabranjeno da o svom predmetu razgovaraju bilo s kim, izuzev sa svojim advokatom.

Sudsko veće Haškog suda odobrilo je krajem novembra Deliću zahtev da privremeno bude pušten na slobodu i da provede u Visokom i u Sarajevo od 11. decembra do 11. januara 2008. godine.

Delić, kome je suđenje počelo 9. jula, optužen je za ubistvo, silovanje i okrutno postupanje prema hrvatskim i srpskim zarobljenicima u BiH od 1993. do 1995. godine.