Uništavanje mina od 15. januara

Uništavanje neeksplodiranih mina kod Paraćina neće biti nastavljeno sutra, kako je bilo najavljeno, već 15. januara.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

17:15

Default images

Potpukovnik Rasim Ćiriković iz Uprave za logistiku Vojske Srbije objasnio je da su uzrok odlaganja nastupajući novogodišnji i božićni praznici, ali i vremenske neprilike - sneg, a pre svega smrzla zemlja na kojoj neeksplodirano ubojno sredstvo prilikom uništavanja proizvodi jači potres i detonaciju.

Neeksplodirana ubojna sredstva rasuta su na Karađorđevom brdu, tri kilometra od centra grada, posle eksplozija u vojnom skladištu 19. oktobra prošle godine.

Od tada, inženjerci i pirotehničari Vojske Srbije, pod nadzorom UN, čiste i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstva, što je posebno intenzivirano od 16. oktobra.

Nakon toga učestale su detonacije, ali i protesti građana Paraćina i zahtevi da se sa detonacijama prestane jer kod njih izazivaju stres i uznemirenje.

Protesti građana i zahtev predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića da se neeksplodirana ubojna sredstva uništavaju na nekom drugom mestu, doveli su do obustave pretraživanja 12. decembra, a zatim i brojnih poseta predstavnika Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije Paraćinu i Ćupriji.

Prema izjavi državnog sekretara Ministarstva odbrane Zorana Jevtića, do sada je uništeno 53.000 neeksplodiranih ubojnih sredstava, a 7.000 je pripremljeno za uništavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: