Hladnoća i beskućnici

Zimsko vreme nateralo mnoge ljude bez krova nad glavom da utočište potraže u jedinoj instituciji koja se brine o beskućnicima.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

16:03

Default images

Mnogi od njih koji se tokom godine odupiru tome da ih smeste u instituciju, sada su prisiljeni da potraže spas od smrzavanja i gladi. U Srbiji čak ni administrativno još nije definisana kategorija ljudi kao što su beskućnici, mada se zna da ih samo u užem centru Beograda ima oko 2.000.



U Srbiji postoji samo jedno Prihvatilište za odrasla i stara lica sa kapacitetom od 105 mesta.

Ipak, naporom zaposlenih, utočište od hladnoće i gladi našlo je njih više od 120 jer su i hodnici pretvoreni u spavaonice. Kako se temperatura na ulici spuštala, pristizalo ih je sve više.

Od osnivanja, kroz prihvatilište je prošlo više od 10.000 ljudi, a kroz pomoćnu službu na železničkoj stanici više od 15.000. Žive po napuštenim kućama, podrumima, šahtovima, ispod mostova, spavaju u parkovima, na pločnicima.

Preciznih podataka o njihovom broju nema ni na široj teritoriji grada, kao ni u ostalim delovima zemlje, kaže Prvoslav Nikolić, zamenik direktora Prihvatilišta za odrasla i stara lica.

"Procenjuje se da u užem delu grada u krugu dvojke ima 2.000 takvih lica, a u širem delu najverovatnije mnogo više. Ovo je jedino prihvatilište ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji", kaže Nikolić.

Beskućnici stižu u teškom i higijenski zapuštenom stanju. Neki od njih se nisu kupali i više meseci. Više od polovine su duševno oboleli. Dolaze sa promrzlinama, gladni, mnogi su dijabetičari, srčani bolesnici, invalidi.

"Kao i svake godine, hladni dani ponovo su napunili prihvatilište. Naše spavaonice su potpuno pune, hodnici i čekaonice", kaže socijalni radnik Olivera Zelić.

Mali kapacitet prihvatilišta ograničava na prijem uglavnom onih koje dovede služba hitne pomoći ili policija.

Zima je tek počela i u prihvatilištu očekuju dolazak još većeg broja beskućnika. Ali u ovom jedinom prihvatilištu u Beogradu, mesta više nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: