Turska vojska upala u Irak

Oko 300 turskih vojnika noćas je u akciji protiv kurdske gerile, ušlo nekoliko kilometara na teritoriju Iraka, potvrđeno u Bagdadu.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

16:45

Default images

U Ankari kažu da je u pitanju intervencija ograničenog dometa, sa konkretnim ciljevima i da kopnena akcija za sada neće biti proširivana. Ankara tvrdi da kurdski gerilci iz baza u Iraku upadaju u Tursku i napadaju vojsku. Pre dva dana turski avioni su bombardovali sever Iraka, a ovo je prva kopnena intervencija preko granice, otkako je parlament u Ankari odobrio takve akcije.

Predsednik Turske, Abdulah Gul, izjavio je da vojska „radi ono što je potrebno”, a kurdski političari osuđuju upad, tvrdeći da „Turska svoj unutrašnji problem s kurdskom manjinon pokušava da izveze u druge zemlje”

Uhapšen lider prokurdske partije

Vojni sud u Ankari odredio je danas pritvor lideru vodeće prokurdske parlamentarne stranke u Turskoj Nuretinu Demirtasu.

On se tereti da je, na osnovu lažnog izveštaja o zdravstvenom stanju, izbegao služenje vojske, saopštila je njegova partija. Tom presudom Partija demokratskog društva (DTP) našla se pod još većim pritiskom s obzirom na to da se, u odvojenom sudskom procesu, suočava sa mogućnošću ukidanja, zbog navodnih veza sa kurdskim ekstremistima, naveo je Rojters.

Odluka suda usledila je pošto je policija sinoć uhapsila Demirtasa (35) dok je izlazio iz aviona u Ankari, po povratku iz Nemačke.

"Naša partija je postala meta... Onima koji se bave politikom ne treba blokirati put", izjavio je na konferenciji za novinare bivši lider DTP Ahmet Turk.

Demirtas, koji nije član parlamenta, ali je izabran na čelo partije prošlog meseca, nalazio se u inostranstvu od 18. novembra, i njegova partija tvrdi da je odluka o njegovom hapšenju i pritvaranju neopravdana.

"Lider opozicione partije ne sme da bude izložen ovakvom tretmanu. On mora odmah da bude oslobođen. Po demokratskim merilima, to je neprihvatljivo", izjavio je gradonačelnik Dijarbakira, iz DTP, Osman Bajdemir.

Hapšenje Demirtasa usledilo je u trenutku kada je turska vojska ušla u severni Iraka, kako bi se obračunala sa pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK), koji koriste taj region kao bazu za napade na civile i bezbednosne objekte na teritoriji Turske.

Prokurdska partija DTP ima 20 poslanika u parlamentu i zalaže se za autonomiju jugoistoka zemlje, gde većinsko stanovništvo čine Kurdi.
Partija demantuje bilo kakvu povezanost sa PKK, koju SAD, Evropska unija i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: