Problemi stočara u Srbiji

Niske otkupne cene i ekonomska neisplativost tova ugrožavaju proizvodnju junećeg mesa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2007.

07:20

Default images

Srbija ima kvotu od 7.000 tona za izvoz unećeg mesa u zemlje Evropske unije, vlada je odobrila subvencioniranje tova sa 7.000 dinara po junetu i plaća 30 do 80 odsto u zavisnosti od područja od vrednosti otkupljenog teleta.

Uredba o zabrani izvoza žitarica trebalo je da smanji cene stočne hrane ali, iako je Srbija ove godine mogla da postane veliki izvoznik junećeg mesa, situacija na tržištu žive stoke veoma je loša.

Mada su se svi složili da je Vlada uradila pravu stvar kada su uredbe donete, stočari misle da su rokovi važnosti krivi za potrese na tržištu. "Za tov koji traje 12 meseci država donosi uredbu koja traje tri meseca", kaže Bora Živanov, stočar.

Uredba o zabrani izvoza žitarica obezvređena je izvozom prekrupljenog zrna. Uredba o subvencinoranju otkupa teladi različitim procentima od cene, u zavisnosti od područja, dovela je do stvaranja nefer konkurencije na domaćem tržištu.

Zbog Uredbe o subvenciniranju tova, uz nedostatak stočne hrane, došlo je do povećanja ponude na domaćem tržištu, a sve to zajedno do pada otkupnih cena.

Istovremeno, s obzirom da samo pet klanica ima izvozne dozvole, nije ni bilo dovoljno klaničnih kapaciteta za izvoz junećeg mesa u predviđenoj kvoti, tako da je došlo do viška mesa na domaćem tržištu.

Mada je rok važenja za isplatu po uredbi prošao, novac još nije isplaćen poljoprivedinicima. U Ministarstvu poljoprivede obećali su da će ispata biti završena do 25. decembra.

A pored svega, paradoksalno, srpska junetina je veoma tražena u Evropi. Jedini problem je što je nema dovoljno.

"Naša junetina je brend meso koje se prodaje ubedljivo najskuplje, ali mi ga nemamo dovoljno da bismo garantovali redovne isporuke", kaže Živanov.

Stočari očekuju stabilizaciju cena početkom proleća sledeće godine, ali za mnoge od njih već će biti kasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: