"DSS možda odustane od EU"

Po povratku Vojislava Koštunice iz Njujorka može se očekivati odluka DSS-a da li će učestvovati na predsedničkim izborima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 17.12.2007.

10:16

Default images

Dušan Pavlović, sa Fakulteta političkih nauka, rekao je u emisiji Utisak nedelje TV B92 da je moguće da do najozbiljnijeg razlaza unutar vladajuće koalicije dođe između dva izborna kruga, i to upravo oko sporazuma sa EU.

"I doći će se do toga verovatno da se između dva izborna kruga ponudi taj ugovor i da Tadić kaže: 'Ja prihvatam', a Koštunica kaže: 'Izvinite, mi ne prihvatamo'", smatra on.

"Ako sad već nije pukla koalicija, tu će da pukne. I to ne mora da bude uopšte isključivo emocionalna reakcija. Može biti i emocionalna, a može biti i veom racionalna. Prosto, to nije politika DSS-a", kazao je Pavlović.

Milan Nikolić, iz Centra za proučavanje alternativa, međutim, ističe da u eventualnoj odluci da se odbije potpisivanja sporazuma sa Unijom ne bi bilo ničeg racionalnog.

"To bi bio onda ogorčeni emocionalni stav - 'kad ide krava, nek ide i uže'. Otprilike, 'neka bude onda u korist naše štete', 'nećemo sa Evropom, ona nas je naljutila i uvredila'", kaže on.

"Da nas je naljutila i uvredila i da mi s pravom možemo da se osećamo uvređenim, to je sigurno, i u budućnosti ćemo se možda i više tako osećati, ali opet naš racionalni put jeste da idemo u EU", smatra Nikolić.

On kaže da od Koštunice očekuje racionalnu, a ne emotivnu odluku, što podrazumeva da izbore neće bojkotovati i da će u drugom krugu podržati Borisa Tadića. Politički analitičar Slobodan Antonić ne isključuje mogućnost da posle odluke DSS-a dođe do raspada vladajuće koalicije, ali ni mogućnost da DSS odustane od puta ka EU, zbog stava prema Kosovu, pa čak i da premijer Koštunica odluči da odbije da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Ja pretpostavljam da nama sledi jedan period gde će se ozbiljno, prvi put, razgovarati o ulasku u EU. Šta je to što ona od nas zahteva, šta mi moramo da ispunimo i koliko imamo koristi, a koliko štete od toga", kaže Antonić.

"Nezgodno je što će to biti rađeno baš u senci Kosova i senci predsedničkih izbora, ali u tom smislu, po mom mišljenju, takva vrsta diskusije je neophodna", rekao je Antonić.

Dodik podržao kandidaturu Tadića

Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske i njegov lider Milorad Dodik zvanično su podržali kandidaturu Borisa Tadića na predstojećim izborima za predsednika Srbije i poželeli mu "ubedljivu pobedu" 20. januara.

U pismu podrške se navodi da je Tadić tokom svog prvog mandata učinio mnogo na afirmaciji RS na međunarodnom planu i na unapređenju političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa između Beograda i Banjaluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: