Balašević nepoželjan u S. Pazovi

Opštinska vlast u Staroj Pazovi onemogućila održavanje koncerta i promocije nove knjige Đorđa Balaševića, navode organizatori.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2007.

17:26

Default images

Opštinske vlasti, predvođene radikalom Srđanom Komazecom, ocenile su da koncert Balaševića nije podoban za taj grad. Balašević je, inače, tri godine od poslednjeg koncertnog nastupa, krenuo na mini turneju.

Ideja organizatora bila je da taj pevač, posle velike pauze, nastupa u mestima u kojima je uvek bio dobrodošao - što očigledno više nije slučaj u gradu u kome se Đorđe Balašević godinama zagrevao uoči velikih novogodišnjih koncerata u Beogradu.

Na zahtev organizatora da im se ustupi pozorišna sala u Staroj Pazovi, prva informacija bila je da je termin 28. decembra, za kada je planiran koncert, zauzeta.

Ubrzo se sporan termin za nastup Balaševića ipak oslobodio, da bi dan kasnije konačna odluka bila i povučena.

"Naš organizator iz Pazove nas je zvao i rekao je da, na žalost, ovog puta nismo dobrodosli u Staru Pazovu. Ja nisam dalje ulazio u detalje, zahvalio sam se i Pazova nije na putu ove godine. Znači, ako nismo dobrodošli, nadam se da ćemo moći da prođemo kroz Pazovu kolima", kaže Budimir Gođevac, izvršni producent koncertne agencije "Salajka".

Organizatora čudi ovakva odluka, jer kako kaže. Balašević nije želeo da nastupa na gradskom trgu ili da bude plaćen iz gradskog budžeta, već je u pitanju privatna organizacija. Kako je Balašević od nekada podobnog postao nepodoban muzičar u Staroj Pazovi, B92 nije uspeo da sazna od predsednika opštine, koji je i doneo ovakvu odluku.

B92 pokušala je u više navrata da ostvari kontakt sa predsednikom opštine Stara Pazova Srđanom Komazecom. Na insistiranje da se sastane sa novinarem B92 kako bi predsednik obrazložio svoje razloge zašto je obustavljen koncert, Konazec je rekao da je zauzet i da nema previše vremena jer prikuplja potpise za kandidaturu Tomislava Nikolića.

Predstavnike opozicije ovakva odluka nije iznenadila, ali se slažu da da je poslednji potez Komazeca kap u prepunoj čaši.

"Čak i u vreme kada je SPS bio na vlasti u opštini Stara Pazova, Đorđe Balašević je dolazio i redovno držao koncerte, nije mu koncert bio zabranjivan iako je bio veliki borac protiv režima Slobodana Milosevića", kaže Goran Jović iz lokalnog DS-a. Jaroslav Hrebik iz G17 plus kaže da je u pitanju velika cenzura u opštini Stara Pazova.

"Šta bi mladi ljudi a i stariji trebalo da slušaju - ne mogu da ocenjuju političke strukture. Treba ljudima obezbedititi da tradicionalno, kao što se to dečavalo ranijih godina, da Balašević bude u Pazovi pred novu godinu", kaže Hrebik.

Vest o otkazivanju koncerta začudila je i meštane Stare Pazove.

"Ako smo demokratska drzava takve stvari ne bi trebalo da nam se dešavaju. Ovo na žalost veoma podseća na devedesete", rekao je jedan od anketoranih građana Stare Pazove.

Koncert Đorđa Balaševića trebalo je da se u održi u Pozorišnoj sali. Ipak, uprkos odštampanim posterima i promo materijalu, 500 poklonika Balaševićevih pesama moraće da otputuje u drugi grad, kako bi ga i uživo slušala. Sam Đorđe Balašević za sada ne želi daje izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: