"Južni potok" prolazi kroz Srbiju

Nacrt sporazuma vlada Rusije i Srbije podrazumeva da deo gasovoda Južni potok prođe preko Srbije, kaže Aleksandar Popović.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

15:30

Default images

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev uručio je ministru za rudarstvo i energetiku Aleksandru Popoviću Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede. Sporazumom će se regulisati izgradnja kraka gasovoda Južni potok kroz Srbiju i predstavlja produžetak Memoranduma o izgradnji tog gasovoda iz decembra prošle dodine.

Ratifikovanjem i primenom tog sporazuma Srbija bi prema prečima ministra rudarstva i energerike Aleksandra Popovića postala energetski lider u regionu, jer bi izgradnja gasovoda Srbiji donela velike prihode i doprinela razvitku industrije i otvaranju novih radnih mesta.

"Sama činjenica da bi jedan krak magistralnog gasovoda 'Južni potok' išao kroz Srbiju bi obezbedio s jedne strane velike prihode od tranzita, a sa druge strane dugoročno i obezbedio energetsku bezbednost Srbije, ne samo što se tiče gasa, već i električne energije. Srbija bi zahvaljujući skladištima postala regionalno značajan igrač u pogledu snandbevanja gasom", kazao je ministar Popović.

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev izjavio je da će Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede biti veoma značajan za razvitak odnosa između Srbije i Ruske federacije i da će stupanjem Sporazuma na snagu Srbija iz kategorije potrošača preći u kategoriju distributera gasa.

"Ovo je po mom mišljenju primer obostrane koristi. Realizacija projekata i planova koje smo stvorili doneće ogromnu korist i vama i nama i našim ukupnim odnosima", rekao je Aleksejev.

Ministar Popović je najavio da će predložiti formiranje radne grupe koju će činiti predsednik vlade, potpredsednik i resorni ministri koji bi trebalo da prouče nacrt sporazuma i da bi nakon toga Sporazum trebalo da bude ratifikovan.

Podsećamo da je juče tokom posete Mađarskoj ruski premijer Viktor Zubkov u razgovoru sa mađarskim kolegom Ferencom Đurčanjem rekao da će „Južni potok“ obavezno dotaći Mađarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: