Uskoro prelazak na ".rs" domen

U Srbiji bi uskoro trebalo da počne registracija novog ".rs" internet domena, koji će naslediti stari ".yu".

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

17:20

Default images

Prednost u registraciji novih domena imaće vlasnici već postojećih .yu adresa, ali će za to morati da izdvoje oko 2.000 dinara. Internet stručnjaci upozoravaju da je ta cena visoka, i da će firmama biti isplativije da kupe internacionalni .com ili .net domen, koji su i nekoliko puta jeftiniji.

Srbija je pre tri meseca dobila novi nacionalni domen .rs, koji je od nedavno i aktivan na sajtu Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Beotel, EUnet, Pakom, Sezam, Telekom, Verat, PTT i još 17 provajdera dobili su dozvolu da posreduju u prodaji novih domena, koja će, prema rečima člana upravnog odbora Registra Slobodana Markovića, najverovatnije početi u januaru 2008. godine.

"Razlika u odnosu na '.yu' domene biće što će se '.rs' domeni plaćati. Svi zahetvi za registraciju domena podnose se preko ovlašćenih registara. Te cene su 300 dinara plus PDV za '.in.rs' domen, 500 dinara plus PDV za '.co.rs', '.org.rs.' i '.edu.rs', dok je za registraciju domena direktno ispred '.rs', recimo '.firma.rs', određena cena od 1.500 dinara plus PDV. Cene za krajnje korisnike će se određivati na slobodnom tržištu tih ovlašćenih registara", navodi Marković.

On objašnjava da će pravo da registruju domen imati i fizička i pravna lica, s tim da će prednost u preregistraciji istoimenih domena imati postojeći vlasnici .yu adresa.

"Neko ko je imao domen registrovan 'firma.co.yu' imaće pravo da tokom prvih šest meseci samo on registruje domen 'firma.co.rs', a imaće mogućnost da registruje i domen 'firma.rs'. Ono što će biti rezervisano pre početka javne registracije su domeni za potrebe državnih institucija i domeni od posebnog značaja za Srbiju, kao što su 'predsednik.rs', 'vlada.rs', 'srbija.rs' itd", kaže Marković.

Cena preregistracije sa '.yu' na '.rs' domen biće ista kao i cena registracije novog '.rs' domena, što iznosi 1.500 din plus PDV.

Urednik sekcije Tehnopolis sajta B92 Marko Jevtić objašnjava da će domeni kod ovlašćenih prodavaca koštati preko 2.000 dinara, i da je to mnogo više od cene internacionalnih internet domena.

"Cena internacionalnih domena kao što su '.com', '.net' je oko 10 dolara na godišnjem nivou. Sada na tržištu cena srpskog domena je oko 50 dolara, što je mnogo velika razlika, pa će firmama biti mnogo povoljnije da kupuju internacionalne domene koji su mnogo atraktivniji nego naš internet domen", smatra Jevtić.

Svi postojeći '.yu' domeni funkcionisaće još najmanje dve godine, koliko će trajati prelazak na '.rs' domen, a danom početka registracije '.rs' domena registar '.yu' domena biće zamrznut.

Međunarodna agencija za dodelu imena i brojeva predvidela je da se tranzicija na novi domen u Srbiji okonča do 30. septembra 2009. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: