Neuhranjenost dece problem u Srbiji

U Srbiji živi oko 150.000 neuhranjene dece, a jedna trećina dece predškolskog uzrasta je anemična.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

16:12

Default images

Na okruglom stolu posvećenom zdravlju dece u Srbiji, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić naveli su da su u domenu zdravstvene i socijalne zaštite najugroženija deca romske, izbegličke i raseljeničke populacije, kao i deca sa posebnim potrebama.

Učesnici okruglog stola u Skupštini Srbije ukazali su na podatke prema kojima oko 200.000 dece u Srbiji živi ispod linije siromaštva, a 400.000 njih je na bilo koji način pogođeno siromaštvom.

Ministar zdravlja istakao je da su svi zdravstveni parametri među decom najugroženijih grupa četiri do pet puta gori nego kod ostatka populacije.

Na ugroženost romske populacije u Srbiji ukazala je direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg, ističući da je siromaštvo među romskom decom 10 puta većih razmera nego kod ostalih društvenih grupa.

Resorni ministri najavili su i donošenje niza zakonskih i strateških dokumenata koji bi trebalo da unaprede zdravstveno stanje i socijalne prilike najugroženijih kategorija stanovništva.

Ministar zdravlja najavio je tokom narednih nekoliko meseci donošenje nacionalnih strategija o javnom zdravlju i perinatalnoj zaštiti.

Ministar za rad i socijalnu politiku rekao je da će Vlada Srbije na sednici u četvrtak razmatrati Nacrt zakona o dečjem ombudsmanu, a da je potrebno usvojiti i Nacionalnu strategiju za zaštitu dece od nasilja.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić je kao naročito zabrinjavajuću činjenicu, kada je reč o navikama mladih i dece u Srbiji, istakao podatak da među petnaestogodišnjacima ima oko 27 odsto pušača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: